Több év börtönt kaptak a menekültek németországi támadói

2016.03.17. 21:36

Nyolc év, hét év, illetve négy és fél év letöltendő szabadságvesztés büntetésre ítélt csütörtökön a hannoveri tartományi bíróság három embert, akik megpróbáltak felgyújtani egy épületet, amelyben menedékkérők laktak.

 A bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy az egyik vádlott, egy 31 éves férfi Molotov-koktélt hajított 2015. augusztus 28-ra virradó éjjel a Hannover térségében fekvő Salzhemmendorf nevű falu menedékkérőket befogadó szállására. A Molotov-koktélt behajította a kétemeletes ház egy ablakán. A szomszédos szobában egy zimbabwei nő aludt három gyermekével.

Rendőrök egy menekültszállás előtt szalaggal lezárt utcaszakaszon a dél-németországi Villingen-Schwenningenben idén januárban miután ismeretlen tettes kézigránátot dobott át az épület kerítésénForrás: MTI/EPA/DPA/Marc Eich

 A merényletkísérletben nem sérült meg senki.  Az aljas indokból elkövetett emberölési és gyújtogatási kísérlet miatt nyolc évre ítélt férfi egyik társát, egy 25 éves férfit - aki önkéntes tűzoltóként részt vett az oltásban - a hét év börtönbüntetés mellett kötelezték, hogy kezeltesse alkoholproblémáját. 

A négy és fél éves szabadságvesztés büntetést a két férfit a helyszínre szállító autó vezetőjére, egy 24 éves nőre vetették ki. A csoport tettét "nemzetiszocialista idegen- és fajgyűlölet" motiválta - idézték német hírportálok az ügyben eljáró bírót. Az ítélet nem jogerős.

Németországban a menedékkérők szállásai ellen elkövetett erőszakos támadások száma 2015-ben 173-ra emelkedett az előző évi 28-ról. A bűncselekmények e csoportján belül a gyújtogatásos támadások száma 92-re emelkedett az egy évvel korábbi 6-ról.