Külföldön is legálisan szívhatnak kubai szivart az amerikaiak

sportoló, dohányzás, szivar, Michael Jordan, NBA
Vágólapra másolva!
Nem kell többé visszautasítaniuk az amerikai állampolgároknak a kubai szivart külföldön. Az USA kereskedelmi minisztériuma egy évtizedes korlátozást oldott fel.
Vágólapra másolva!

"Kubai? Köszönöm szépen, akkor sajnos nem fogadhatom el ezt a szivart!" Egészen mostanáig ezt kellett mondania egy törvénytisztelő amerikai állampolgárnak, ha mondjuk Londonban vagy Párizsban kínálták meg a világhírű dohányáruval. A Kuba ellen Fidel Castro hatalomra jutása után bevezetett amerikai gazdasági szankciók eddig ugyanis tiltották, hogy az Egyesült Államok és Kuba területén kívül valaki

vásároljon és elszívjon egy kubai szivart.

A tiltás feloldása szinte pillanatok alatt történt. Az Obama-kormány kereskedelmi minisztériuma kedden jelentette be, hogy szerdától törvényes a kubai dohány élvezete harmadik országban is. A könnyítés annak köszönhető, hogy az USA és Kuba között enyhül a feszültség. Obama például jövő héten utazik az országba.

Michael Jordan egykori kosárlabdázó is rágyújthat ezentúl egy jó kubaira, ha Londonban jár Forrás: AFP/Adrian Dennis

Korábban annyit már megengedtek az amerikaiaknak, hogy ha Kubába utaznak, onnan száz dollár értékben hazavihessenek magukkal szivart. Kubában általában 25 szálas kiszerelésben árulják a dohányárut, egy doboz valamelyik népszerű márkából

100 dollár feletti áron kapható.

A szivarszabályok változásával egy időben pénzügyi könnyítéseket is bejelentett az Obama-kormányzat. A kubai állampolgárok a minimálbérnél többet is kereshetnek a jövőben Amerikában, ráadásul számlát is nyithatnak amerikai banknál.