Abdeslam elutasítja a kiadatását

2016.03.19. 15:48

Hetekig eltarthat amíg Salah Abdeslamot a belga hatóságok átadhatják Franciaországnak, mert a párizsi merényletek fő gyanúsítottja elutasítja kiadatását.

Elutasítja kiadatását Franciaországnak a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja, a Brüsszelben pénteken elfogott Salah Abdeslam.

Abdeslamot pénteken fogták el Brüsszelben

Forrás: AFP/Dsk

Ezt a férfi ügyvédje közölte szombaton a belga fővárosban. Védencét a belga hatóságok szombaton kihallgatták, és hivatalosan is közölték vele őrizetbe vételét. Az ügyvéd szerint Abdeslam együttműködik a belga igazságügyi szervekkel.Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás. Abdeslamot hamarosan egy fokozottan őrzött börtönbe szállítják a nyugat-belgiumi Brugge városába.

Lábon lőtték

Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat. A 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során

bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján.

A pénteki akcióban Abdeslamot lábon lőtték

Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. A marokkói terroristát a hatóságok lábon lőtték az akció során.

Németországba utazott

A két férfit tavaly októberben a németországi Ulm közelében megállították a német hatóságok, és adataikat rögzítették. Szombaton a német SWR rádiócsatorna arról számolt be, hogy a rendőrség információi szerint Abdeslam három, menekültszálláson élő, lehetséges tettestárs miatt utazott Németországba. Egyelőre nem tudni, hogy a három személynek köze lehetett-e a párizsi terrortámadásokhoz, és azt sem, hogyan és miért lépett velük kapcsolatba a marokkói terrorista.

Abdeslam hamis papírokat használó bűntársa ellen terrorszervezethez tartozás és bűnözők bújtatása miatt emeltek vádat, egy nő ellen pedig szintén bűnözők bújtatásának gyanúja miatt indítottak eljárást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra