Abdeslam elutasítja a kiadatását

2016.03.19. 15:48

Hetekig eltarthat amíg Salah Abdeslamot a belga hatóságok átadhatják Franciaországnak, mert a párizsi merényletek fő gyanúsítottja elutasítja kiadatását.

Elutasítja kiadatását Franciaországnak a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja, a Brüsszelben pénteken elfogott Salah Abdeslam.

Abdeslamot pénteken fogták el BrüsszelbenForrás: AFP/Dsk

Ezt a férfi ügyvédje közölte szombaton a belga fővárosban. Védencét a belga hatóságok szombaton kihallgatták, és hivatalosan is közölték vele őrizetbe vételét. Az ügyvéd szerint Abdeslam együttműködik a belga igazságügyi szervekkel.Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás. Abdeslamot hamarosan egy fokozottan őrzött börtönbe szállítják a nyugat-belgiumi Brugge városába.

Lábon lőtték

Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat. A 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során

bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján.

A pénteki akcióban Abdeslamot lábon lőttékForrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szülei házától. A marokkói terroristát a hatóságok lábon lőtték az akció során.

Németországba utazott

A két férfit tavaly októberben a németországi Ulm közelében megállították a német hatóságok, és adataikat rögzítették. Szombaton a német SWR rádiócsatorna arról számolt be, hogy a rendőrség információi szerint Abdeslam három, menekültszálláson élő, lehetséges tettestárs miatt utazott Németországba. Egyelőre nem tudni, hogy a három személynek köze lehetett-e a párizsi terrortámadásokhoz, és azt sem, hogyan és miért lépett velük kapcsolatba a marokkói terrorista.

Abdeslam hamis papírokat használó bűntársa ellen terrorszervezethez tartozás és bűnözők bújtatása miatt emeltek vádat, egy nő ellen pedig szintén bűnözők bújtatásának gyanúja miatt indítottak eljárást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK