A Stade de France-nál robbantott volna Abdeslam

2016.03.19. 21:26

A Stade de France stadionnál akarta felrobbantani magát Salah Abdeslam, de végül visszakozott. A tavaly novemberi párizsi terrortámadások fő gyanúsítottja egy szemetesbe dobta a robbanóövét, majd visszaindult Belgiumba. 

Salah Abdeslam, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja azt állította brüsszeli kihallgatásán, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott - mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

Eldobta a robbanóövet

"Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia" - mondta az ügyész. Molins azt is hozzátette, hogy a pénteken Brüsszelben elfogott terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt,

Párizs XVIII. kerületébe hajtott.

Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt a közleményben, amelyben az Iszlám Állam másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia hatóságok eddig azt gyanították, Abdeslam azt tervezte, hogy a XVIII. kerületben robbantja fel magát. A nyomok alapján járt is ott este 10 órakor, és otthagyta azt a fekete Renault Clio típusú gépkocsit, amellyel a kamikázékat vitte a stadionhoz.

 A dzsihadista innen Párizs egyik déli elővárosába, Montrouge-ba ment, ahol egy szemetesbe dobta a robbanóövét, mielőtt szombat hajnalban két barátjával visszaindult Belgiumba.

Központi szerepe volt

Az ügyész elmondta, hogy a férfinak központi szerepe volt a terrorkommandó összeállításában és a merényletek logisztikai előkészítésében. Megemlítette, hogy a dzsihadista júliusban és augusztusban többször átutazott Európán, és részt vett a migránshullámmal Európába érkező terroristák szállításában.

Azt is megerősítette, hogy Abdeslam a saját nevén bérelt két gépkocsit, amelyet a támadásokhoz használtak, valamint ő vásárolta meg a robbanóövekhez használt oxigénes vizet.

"Salah Abdeslam nem járult hozzá ahhoz, hogy átadják a francia hatóságoknak, de ez semmiben nem jelent akadályt" - jelezte az ügyész, miután az uniós együttműködés keretében Belgium maximum három hónapon belül átadhatja a dzsihadistát Franciaországnak

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK