Abdeslam perelne egy francia ügyészt

2016.03.20. 20:07

Pert kíván indítani hétfőn egy párizsi ügyész ellen a 130 halálos áldozatot követelő, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével és összehangolásával vádolt Salah Abdeslam. Azt mondja, hogy François Molins "megsértette a nyomozás titkosságát".

François Molins a szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pénteken elfogott Salah Abdeslam mit mondott kihallgatásán a belga nyomozó hatóságoknak. A 130 ember életét követelő merényletsorozat megtervezésével gyanúsított férfi ügyvédje szerint ez hiba volt: sérültek Abdeslam jogai. 

Az eset miatt a terrorizmussal gyanúsított Abdeslam

akár pert is hajlandó volna indítani

- mondta az ügyvéd. 

"A kihallgatás bizonyos részeinek egy sajtótájékoztató keretében való felolvasása a szabályok megsértését jelenti" - húzta alá Sven Mary. Hozzátette: eddig senki sem szivárogtatott ki részleteket a nyomozásról, legfeljebb az eljárás várható lépéseiről vagy a gyanúsított egészségi állapotáról és a szükséges orvosi kezelésekről.

"Kulturális különbségek"

A belga ügyvéd François Molins eljárási módját is bírálta. Véleménye szerint a francia ügyésznek nem lett volna szabad a belga eljárás korai szakaszában bármiről is tájékoztatást adnia. "Szemmel láthatóan kulturális különbség van a bírák körében Belgium és Franciaország között a sajtó tájékoztatását illetően" - tette hozzá. 

Abdeslam elfogásakor utcákat zártak le a belga rendőrökForrás: AFP/Jan Nagels

Sven Mary szombaton a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Abdeslam, aki "együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel, elutasítja kiadatását Franciaországnak. Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak azt jelenti, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a férfit a francia hatóságoknak, hanem

hetekig is eltarthat az eljárás.

A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

Van, amit beismert

A marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett 26 éves francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások napján.

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szüleinek házától. Abdeslamot, akit a hatóságok lábon lőttek az akció során, egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK