Éjféltől visszaküldhetik a menekülteket

Idomeni, menekültek, Görögország
Vágólapra másolva!
Vasárnap lépett életbe az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. Azt egyelőre nem tudni, a gyakorlatban hogyan működik majd, a kulcsfontosságú részleteket ugyanis még nem dolgozták ki.
Vágólapra másolva!

Legalább öt, menekültekkel teli hajó érkezett a görög Leszbosz szigetére vasárnap, miután életbe lépett az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény – írja az al-Dzsazíra. A hivatalos adatok szerint még többen érkeztek: vasárnapra virradó éjjel 875 ember kelt át a török partokról görögországi szigetekre, szombaton pedig csaknem 1500-an érkeztek Híosz és Leszbosz szigetére.

Az érkező menekültek többsége azt mondta, Szíriából érkezett, sokan pedig egy családtagjuk után mennének Nyugat-Európába. Volt olyan menekült, aki azt mondta: Törökországban ugyanúgy érzik magukat,

mintha a háborús Szíriában rekedtek volna.

Ahogyan azt az Origo is megírta, a megállapodás egyik legfontosabb pontja az volt, hogy visszaküldenek Törökországba minden olyan menekültet, aki nem nyújt be menedékkérelmet, illetve azt elutasítják.

Egy-egy szír állampolgárért cserébe viszont az EU befogad egy olyan szírt, aki már Törökországban él.

ENSZ-megbízottként járt Görögországban Angelina Jolie Forrás: AFP/Panagiotis Tzamaros

Ördög a részletekben

A megállapodás azonban arra már nem tért ki, hogy a visszaküldött menekültek hogyan jutnak el Törökországba. A vasárnapi határidő közeledtével pedig egyre több menekült érkezett a Törökországhoz közeli görög szigetekre - számolt be a BBC.

A török Anadolu hírügynökség szerint nem sokkal az egyezmény életbelépése előtt egy négy hónapos kislány halt meg a török határnál, amikor elsüllyedt egy menekültekkel teli csónak.

Borzalmas állapotok a görög-macedón határon Forrás: Origo

A görögök kiakadtak

Aléxisz Cíprasz az uniós-török csúcs után azt mondta: 2300 szakembert – köztük biztonsági és menekültügyi szakértőket, illetve tolmácsot – várnak, akik segítenek a menekültkérelmek elbírálásának gyorsításában.

A görögök szerint azonban közülük még egyetlenegy sem érkezett meg.

„Egy ilyen tervet nem lehet 24 óra leforgása alatt megvalósítani” – mondta az AFP-nek Giorgosz Kiricisz, a görög kormány migrációs ügyekért felelős minisztere.

Híosz, Leszbosz tisztségviselői szerint egyelőre nem világos, hogy ki fogja megakadályozni az embereket a menekülttáborok elhagyásában. Az sem egyértelmű, mi történik akkor, ha egy 500 vagy 1000 fős tömeg majd nem lesz hajlandó felszállni az őket Törökországba visszaszállítani készülő hajó fedélzetére - mondták.

Egy szírért egy szír Forrás: L. Nagy Gábor

Az Amnesty International keményen nekiment

A megállapodás az Amnesty International szerint az emberi jogok arculcsapása.

Az egyezmény egyik célja egyébként az lenne, hogy megakadályozzák az embercsempészek munkáját, akik lélekvesztőkbe zsúfolják be a menekülteket, fejenként több ezer euróért.

Az Amnesty International szerint viszont az alkuval csak azt érik el, hogy a menekültek más, akár veszélyesebb útvonalat választanak Európába. Például az észak-afrikai–olasz útvonalat; csak szombaton 900 menekültet mentett ki Szicília partjainál a parti őrség.

A megállapodás ellen több nagyvárosban is tüntettek szombaton, többek között Athénban, Londonban, Barcelonában és Amszterdamban is.

Ezért nem akarnak Törökországban maradni

A regisztrált szíriai menekülteknek csak január óta van lehetőségük a munkavállalási engedély kiváltására Törökországban. Eddig az országban élő 2,5 millió szír menekült többségében feketén dolgozott, és jóval kevesebbet kapott egy-egy munkáért, mint egy török állampolgár. Az új szabályzat szerint a menekülteknek egy 2-4 hónapos tréningen kell részt venniük, mielőtt munkát vállalhatnának.

Az ENSZ menekültügyi szervezete üdvözölte a török kabinet döntését.

„Képzett nővérek, orvosok és tanárok is Törökországba menekültek Szíriából. Mivel a szír állampolgárok száma emelkedett Törökországban, ezért nagy szükség lenne az egészségügyi és oktatási szektorban is szír szakemberekre” – mondta nemrég Murtaza Yetiş miniszterelnök főtanácsadója. Yetiş szerint a szír gyerekeket szíriai tanároknak kell tanítaniuk. „Ennek megvalósításában az UNICEF fog segíteni bennünket”- mondta a főtanácsadó.

Migránsok egy rendőrsorfal előtt a görög Leszbosz szigetén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet 2015-ös novemberi jelentése szerint a 700 ezer iskolaérett szíriai gyerekből több mint 400 ezren nem járnak iskolába Törökországban. Az ok szorosan összefügg a szülők munkavállalási lehetőségeivel: a szíriaiak sokkal kevesebbet keresnek, ezért sokszor nem tudják fenntartani a családot keresetükből. Ilyenkor a gyerekek kénytelenek dolgozni menni. „Otthon, Szíriában én voltam az egyik legjobb tanuló, szerettem olvasni tanulni” – mesélte a 11 éves Mohammed a HRW munkatársának. Most viszont kénytelen édesapjával együtt egy szabó üzletében dolgozni.