Obama sem mentette meg a letartóztatástól a kubai nőket

2016.03.20. 22:35

Többtucatnyi ellenzéki nőt vettek őrizetbe a kubai hatóságok vasárnap, mindössze néhány órával Barack Obama amerikai elnök történelmi látogatása előtt.

A politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő, "Asszonyok fehérben" elnevezésű mozgalom több tucat aktivistáját tartóztatták le a rendőrök Havannában, Kuba fővárosában. A nők egy demonstrációt tartottak: arra szólították fel a kubai kormányzatot, hogy

fordítson nagyobb figyelmet az emberi jogokra.

Az Asszonyok fehérben nevű csoport tagjai minden vasárnap felvonulnak Havanna utcáin, és legtöbbjüket az akció befejeztével elvezeti a rendőrség. Ez történt vasárnap is. Az esetnek most az ad különös hangsúlyt, hogy Barack Obama amerikai elnök még vasárnap Havannába látogat. 

A hatóságok nem nyilatkoztak az őrizetbe vétel okairól. Néhány órával később rendszerint elengedik az aktivistákat.

Az elfogottak között volt Berta Soler, a mozgalom vezetője is, akit 2005-ben az Európai Parlament Szaharov-díjjal tüntetett ki. Az asszony is meghívást kapott a Fehér Háztól arra a találkozóra, amelyen a tervek szerint Obama a kubai civil társadalom képviselőivel találkozik.

Az AFP francia hírügynökségnek Soler mindenesetre úgy nyilatkozott, egyelőre nem döntött arról, elmegy-e a beszélgetésre. Az Asszonyok fehérben vezetője arra emlékeztetett, hogy Obama korábban kijelentette, csak akkor utazik Kubába, ha előrelépéseket tapasztal az emberi jogok terén,

Soler szerint azonban jelenleg nem ez a helyzet.

Az amerikai elnök március 22-ig marad Kubában, hogy mandátuma lejárta előtt biztosítsa a hidegháború óta fagyos viszonyban álló szigetország és az Egyesült Államok között tavaly decemberben kezdődött enyhülés tartósságát. Az 1959-es kubai forradalom győzelme óta Obama lesz az első, hivatalban lévő amerikai elnök, aki a kommunista országba utazik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK