Népirtással vádolt politikusról neveztek el kollégiumot Boszniában

Vágólapra másolva!
A háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök nevét kapta egy egyetemi kollégium Szarajevó közelében. A háborús bűnökkel vádolt Karadzic ügyében 24-én hirdet ítéletet a hágai Nemzetközi Törvényszék.
Vágólapra másolva!

Több száz ember vett részt annak a kollégiumnak a felavatásán, amit a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnökről neveztek el Boszniában.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Karadzic lánya és felesége jelenlétében leplezte le a volt boszniai szerb elnök nevét viselő táblát az 1992-1995 között lezajlott boszniai háború idején a szerbek fellegvárának számító Pale településen. "Annak a férfinak szenteltük ezt a kollégiumot, aki kétségtelenül lerakta a Szerb Köztársaság alapjait" - mondta beszédében Dodik.

Karadzic ügyében egyébként március 24-én hirdet ítéletet a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A 11 pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek, amelyeket a mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háború idején követtek el. A legsúlyosabb vádpont kapcsolatba hozza Karadzicot a srebrenicai népirtással, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak le. A vérengzést a bíróság népirtásnak minősítette, és

a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Dodik szerint a vasárnapi kollégiumavatás erőteljes üzenet a Nemzetközi Törvényszéknek. Az elnök bírálta a Nemzetközi Törvényszék munkáját. "Kizárólag az egyik fél felett ítélkeznek, a másik felett egyáltalán nem, pedig ugyanúgy részt vettek abban, ami Jugoszlávia széthullása során történt" - mondta.

A háború előtt hegyvidéki falucskának számító Pale azután nőtte ki magát várossá, hogy a harcok idején Karadzic ott rendezte be főhadiszállását. Az akkori elnök Paléba vitte át támogatóit Szarajevóból, amikor ott még tartott a végül 11 500 halálos áldozatot követelő ostrom.