Brüsszeli támadás: folytatódik a hajsza a negyedik merénylő után

2016.03.23. 23:43

A belga kórházak intenzív osztályain 61 embert ápolnak a keddi merényletek után. A merényleteknek eddig 31 halottja van, de az ország egészségügyi minisztériuma szerint még nőhet az áldozatok száma. Egy merénylő még szabadlábon van. A török hatóságok állítólag egyszer már letartóztatták terrorgyanúval az egyik öngyilkos robbantót. A szerdai nap összefoglalója.

A belga egészségügyi minisztérium kiadott egy összesítést az áldozatok és a sebesültek számáról. 

  • A támadásnak eddig 31 halottja van. Ez a szám még nőhet a minisztérium közleménye szerint.
  • 61 sebesült fekszik még valamelyik kórház intenzív osztályán.
  • Összesen 150-en vannak még mindig kórházban.
  • A sebesültek száma összesen 300 (korábban csak 270-ről lehetett tudni).
  • 4 sérült kómában van. Van, akit az orvosok mesterségesen tartanak kómában.
  • A sebesültek és halottak több mint 40 ország állampolgárai.

Szerda este még 800-an vártak arra, hogy hazajussanak Belgiumból. Ők azért ragadtak az országban, mert a Zaventem repülőtér leállt. Kedden este 2200 embert kellett elszállásolni a reptér kiesése miatt Belgiumban.

Emlékezés az áldozatokra BrüsszelbenForrás: AFP/th.mona@yahoo.fr t.monasse@laposte.net +32495226025/Thierry Monasse

A tettesekről is több fontos információ derült ki szerdán. Ketten közülük egy testvérpár: egyikülk neve Ibrahim el-Bakraoui, a fivérét Khalid el-Bakraouinak hívják. Ibrahim a Zaventem repülőtéren robbantotta fel magát, Khalid pedig a metróban követett el öngyilkos merényletet. Az Interpol fotót is közzétett a testvérpárról.

Ibrahim és Khalid el-BakraouiForrás: MTI/EPA/INTERPOL/

A rendőrség korábban kereste már őket a párizsi merényletek miatt. Ibrahimot 2015 júniusában letartóztatták Törökországban, mert Szíriába igyekvő külföldi harcosnak tartották. A belga állampolgárságú férfit végül kiutasították, saját kérésére Hollandiába. A török terrorhelárítás egyik névtelenül nyilatkozó tisztje azt állította a The Guardiannek, hogy a belga hatóságok végül elengedték a férfit, mert

nem tudták kapcsolatba hozni a terrorizmussal. 

A repülőtéren Ibrahim Bakraoui mellett még két másik támadó is felbukkan a biztonsági kamerák felvételein. Egyiküket valószínűleg Najim Laachraouinak hívják, és ő is felrobbantotta magát a repülőtéren. Ezt írja a De Standaard című belga lap, és az AFP francia hírügynökség is. Korábban az terjedt el, hogy ő az a férfi, aki elmenekült a repülőtérről a robbantások után, és hogy elfogta a rendőrség. A negyedik, valószínűleg életben lévő merénylő nevét egyelőre nem lehet tudni.

A belga rendőrség által közreadott, a biztonsági kamera felvételéről készített kép, amelyen három gyanúsított látható a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérenForrás: MTI/AP/Belga rendőrség/

A Bakraoui-fivérek már korábban is követtek el különböző bűncselekményeket, rendőrségi ügyeik is voltak. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, ahol a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam lakott az utóbbi hónapokban. Ibrahim végrendeletét egy laptopon találták meg. Azt üzente, hogy felrobbantja magát, mielőtt elkapnák a rendőrök. Állítólag édesanyjának címezte a hangüzenetet.

A laptopot egy kukában találták meg a fivérek lakóhelyének közelében.

A lakásukban házkutatást is tartottak. A rendőrök tizenöt kilogramm robbanóanyagot találtak. A robbanószer neve TATP, a terroristaszlengben a "sátán anyjának" is nevezik. Politico szerint az anyagot könnyen beszerezhető vegyszerekből lehet előállítani, sem a bombakereső kutyák, sem a detektorok nem jelzik a jelenlétét. Ilyen anyagot használtak tavaly novemberben a párizsi terrortámadást végrehajtó terroristák is - közölte szerdán a belga ügyészség.

Reptéri alkalmazottak a robbantás utánForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A brüsszeli magyar nagykövetség konzuli osztálya és az Európai Unió magyar állandó képviselete eddig csaknem hatvan, közvetlenül hozzájuk forduló magyar állampolgárnak nyújtott segítséget. A brüsszeli magyarok főleg szállításban, hozzátartozó felkutatásában kértek segítséget. A külügyminisztérium azt is közölte, hogy

továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben.

Rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei. Az Európai Unió holland elnöksége a Twitteren jelentette be, hogy csütörtökön helyi idő szerint délután 4 órakor összeülnek a szakminiszterek az uniós intézmények képviselőivel Brüsszelben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK