Amatőr terrorelhárítókat fizetnek Kínában

kínai holdújév
Peking, 2016. február 5. Utasok tömege a közelgő holdújév ünnepének alkalmából a pekingi főpályaudvaron február 5-én. A kínai holdnaptár szerint február 8-án köszönt be az új esztendő, amely legnagyobb kínai ünnep, és amelyet egyhetes ünnepségekkel köszöntenek. Előtte kínaiak százmilliói kelnek útra évente, hogy családjuk körében töltsék el ezt a tavaszünnepet. (MTI/EPA/Rolex Dela Pena)
Vágólapra másolva!
A kínai rendőrség a gyanús jelenségekkel és gyanúsan viselkedő személyekkel kapcsolatos információszolgáltatás ösztönzésével igyekszik mozgósítani a lakosságot: a feljelentők pénzt kapnak.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a főváros közbiztonsági hivatalának illetékesei szerdán informátorokat díjaztak, egyikük 3 ezer (130 ezer forint), a másik 2 ezer jüant (86 ezer forint) kapott.

Az elismerésben részesülő civilek "terrorizmussal és veszélyes eszközök feltűnésével összefüggésben" tettek közérdekű bejelentést. Az egyikük

egy gyanúsan viselkedő külföldiről feltételezte, hogy terrorista cselekményhez lehet köze,

de a konkrét ügyről nem közöltek további részleteket.

Utasok tömege a pekingi főpályaudvaron. Figyelik a terroristákat Forrás: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Peking 2014 márciusában jelentette be, hogy pénzjutalmat ad azoknak a személyeknek, akik a terrorelhárítás szempontjából hasznosnak bizonyuló bejelentést tesznek. Eddig több mint 500-an összesen 600 ezer jüant (25,8 millió forint) kaptak a hatóságoktól. Az egyelőre kísérleti programban a feljelentők fejenként 1000 jüantól (43 ezer forint) 40 ezerig (1,7 millió forint) terjedő jutalmat kaphatnak.

Kínában az elmúlt években több súlyos áldozatokkal járó terrortámadást történt. Az északnyugati Hszincsiangon kívül az ország más pontjain, Pekingben is követtek el támadásokat. A kínai főváros hatóságai tavaly hat alkalommal tartottak terrorelhárító gyakorlatot, és ebben az időszakban több mint 2500-an kaptak speciális kiképzést.