Németországban akart robbantani három férfi

Istanbul
Isztambul, 2016. március 19. Mentősök és sebesültek az isztambuli Isztiklalon sétálóutcában elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2016. március 19-én. A támadásban legkevesebb négy ember életét vesztette, húsz megsebesült. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek három feltételezett terroristát Törökországban, mert a hatóságok gyanúja szerint merényleteket terveztek német intézmények ellen.
Vágólapra másolva!

Az Anadolu török állami hírügynökség azt jelentette, hogy a feltehetően az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó szélsőségeseket – egy szíriai, egy iraki és egy török férfit – Isztambulban kerítették kézre a török hatóságok. Az iraki férfi már egy ideje szerepelt a török rendőrség körözési listáján. Német diplomáciai források nem erősítették meg az őrizetbe vételek hírét.

A török sajtó információi szerint a

német és török titkosszolgálatok együttműködésének eredményeként fogták el a gyanúsítottakat.

Rendőrök és mentősök az isztambuli Isztiklal sétálóutcában elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén, március 19-én Forrás: MTI/EPA/Deniz Toprak

A múlt héten csütörtökön bezárt az isztambuli német konzulátus, az ankarai német nagykövetség és a két török nagyváros összes német tanítási nyelvű iskolája, miután támadások veszélyére figyelmeztették az intézményeket. Az isztambuli kormányzó túlzónak találta ezeket az intézkedéseket.

Múlt szombaton az Iszlám Állam egyik öngyilkos merénylője felrobbantotta magát Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában. A merényletben a tettessel együtt öten vesztették életüket.

Hétfőn a török hatóságok közölték, hogy nagy erőkkel keresi a rendőrség az Iszlám Állam további három szélsőségesét, akik öngyilkos merényleteket terveznek.