Amikor a 73-as buszon háborús bűnöst fogtak

in at the for his michael former international 11 pool leader appears appeals july courtroom yugoslavia netherlands wartime bosnian anp judgement hague icty 2013 radovan karadzic kooren Horizontal CRIMINAL COURT SERB REUTERS
(FILES) This file photo taken on July 11, 2013 shows Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic appearing in the courtroom for his appeal judgement at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, The Netherlands. Now 70, father-of-two Karadzic will hear a verdict on March 24, 2016 from the UN Yugoslav tribunal over 11 counts of war crimes, crimes against humanity and genocide. The worst atrocity on the charge-sheet is the massacre of almost 8,000 Muslim men and boys in the eastern town of Srebrenica in July 1995. / AFP / POOL / MICHAEL KOOREN
Vágólapra másolva!
Volt már pszichiáter, elnök, szökevény és álruhás gyógyító, a hágai Nemzetközi Törvényszék ítélete után pedig minden esélye megvan rá, hogy élete hátralévő részét börtönben töltse. Akárhogy is dönt a bíróság, egy dolog biztos: Radovan Karadžić mindig is ártatlannak fogja magát tartani, mint ahogy sokak szemében ma is háborús hős. A volt boszniai szerb elnök történetében mégsem az évekig tartó per, hanem az azt megelőző évtized a legérdekesebb.
Vágólapra másolva!

Nyolc éve, egy meleg nyári estén Dragan Dabić elhagyta belgrádi lakását, és világoskék pólóban,

szalmakalapban, fonott kosárral a kezében, hátizsákkal a vállán felszállt a 73-as buszra.

Már a külvárosban járt, amikor rendőrök állították meg a járművet. Civil ruhás nyomozók szálltak fel, kettő elöl, kettő hátul. Az utasok először azt hitték, ellenőrök szállták meg a buszt, ezért kelletlenül előkeresték a jegyüket. A szalmakalapos öregúr is a zsebébe nyúlt a bérletéért, amikor az egyik rendőr megragadta a karját.

Radovan Karadžić a hágai bíróságon – sokáig tartott elkapni, sokáig tart elítélni Forrás: AFP/Michael Kooren

„Dr. Karadžić?” – kérdezte. „Nem, én Dragan Dabić vagyok” – tiltakozott az idős férfi. „Nem, ön Radovan Karadžić” – ismételte a rendőr.

Az idős férfi ekkor már tudta, hogy nincs visszaút.

– kérdezte, de nem volt szerencséje. A szerb hatóságok pontosan tudták, mit tettek: elfogták a világ egyik legkeresettebb háborús bűnösét, aki 13 éve bujkált az igazságszolgáltatás elől.

Egy per, tizenegy vádpont

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) csütörtökön az elmúlt évtizedek legfontosabb döntését hozhatja meg: nyolc év elteltével ítélkezik Radovan Karadžić ügyében.

Ratko Mladić suttog valamit Radovan Karadžić fülébe – évtizedes hallgatás követte Forrás: AFP/Michael Evstafiev

Az ENSZ törvényszékének nem lesz könnyű dolga. Slobodan Milosević pere sem volt egyszerű, de ő még az ítélethirdetés előtt, a börtönben meghalt. Karadžić perében az a legfontosabb kérdés, hány vádpontban találják bűnösnek az ellene felhozott tizenegyből. Nem tudni azt sem, melyek lesznek azok a bűncselekmények, amelyekben megállapítják az egyéni felelősségét, és a bíróság szerint

mekkora volt a szerepe a srebrenicai népirtásban.

Nincs bíró, aki elítélne

Az, hogy a volt elnököt elítélik, mindenki számára nyilvánvaló, kivéve magát Radovan Karadžićot. Az egykori politikus a Balkan Insightnak levélben adott interjúban még a saját ügyvédjének is ellentmondott, amikor azt állította: fel fogják menteni.

Karadžić három arca: az elnök, a gyógyító és a hágai vádlott Forrás: Origo

„Tudom, mit akartam, mit tettem, és még azt is, miről álmodtam. Nincs olyan bíróság a világon, amelyik elítélne, lényegtelen, hány magas rangú boszniai szerbet ítéltek már el” – üzente a börtönből a volt boszniai szerb elnök.

Radovan Karadžić tagadta, hogy tömeggyilkosságokra adott volna parancsot, sőt magát egyenesen

a béke fenntartójának nevezte.

Nem fukarkodott a jelzőkkel akkor sem, amikor kijelentette: szerinte inkább dicsérni, nem pedig elítélni kellene azért, amit a béke érdekében tett. A tömeggyilkosságokért pedig semmilyen felelősséget nem vállal.

Megállítani a mozgó vonatot

Amerikai ügyvédje már óvatosabban fogalmazott. Peter Robinson azt mondta, „meglepődne”, ha ügyfelét elítélnék a srebrenicai mészárlásért, viszont azt már elképzelhetőnek tartja, hogy a kisebb vádpontokban bűnösnek találják. Az ügyvéd azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a volt elnök pere a politikai áthallások miatt egyáltalán nem volt kiegyensúlyozott.

– nyilatkozta.

Karadžić akár a hátralévő életét is cellában élheti le Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Yakup Tardemir

Fáj a lelkük Radovanért

Akármi is lesz a hágai per kimenetele, egy nagy kérdés még mindig marad: enyhülést hoz-e az egykori áldozatok családtagjainak, és új korszakot nyit-e Bosznia és Hercegovina, illetve Szerbia történelmében. Az 1992 és 1995 közötti háborúban becslések szerint körülbelül 100 ezer ember halt meg, a legtöbb boszniai szerb azonban a mai napig úgy gondolja, hogy egykori vezérük ártatlan.

– foglalta össze a sokak által osztott véleményt egy háborús veterán.

Még nála is elfogultabbak a Szarajevótól 16 kilométerre fekvő Pale lakói, akik úgy gondolnak a háborús bűnökkel vádolt vezetőre, mint aki felvirágoztatta kis hegyi falujukat, miután támogatóival együtt oda vonult vissza az ostromlott boszniai fővárosból.

„Fáj a lelkünk Radovanért. Ki tudja, hogyan ítélik majd meg az ellenségei” – mondta egy nyugdíjas annak a palei kollégiumnak a megnyitóján, amit Karadžićról neveztek el a város vezetői.

Szerbiában a mai napig sokan nemzeti hősnek tartják Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Csak egy okos vidéki fiú

Hasonlóan gondolkoznak az elnök szülőfalujában, a montenegrói Petnicában, ahol az összes lakos vezetékneve Karadžić. Rokonai úgy gondolják, hogy

a hágai törvényszéket csak azért hozták létre, hogy megbüntessék a szerbeket.

„Radovan jó ember. Azt tette, amit bármelyikünk megtett volna, hogy megvédje a szerbeket” – mondta unokatestvére, akinek véleményét szinte mindenki osztja a településen. A szemükben az egykori elnök egy okos falusi fiú, aki elment a nagyvárosba, hogy jót cselekedjen.

Tizenhárom évnyi kudarc

Petnicában nem látják szívesen az újságírókat, és nem szeretik a kérdezősködést sem. Sokan még élénken emlékeznek arra az időszakra, amikor egymás után érkeztek a rendőrök a faluba, mert elterjedt a híre, hogy a volt elnök egy barlangban bujkál. Voltak, akik az

ötmillió dolláros vérdíjra

pályáztak, de olyanok is akadtak, akik mindenüket arra tették fel, hogy kézre kerítsék a szökevényt.

Azt, hogy közülük hányan cselekedtek magánszorgalomból, és hányan politikai parancsra, utólag is nehéz megbecsülni. Az ugyanis a mai napig nem világos, hogy a háborút követően Karadžić hogyan tudott még 13 évig bujkálni, miközben a teljes nemzetközi közösség őt kereste.

A volt elnököt 2008-ban kapták el, ez a kép akkor készült Belgrádban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Annyi biztos, hogy az idén hetvenéves volt elnök a háború után viszonylag nyíltan élt Boszniában, mert a NATO nem akarta megkockáztatni a törékeny békét azzal, hogy letartóztatják. Ezzel azonban elkövettek egy nagy hibát: időt adtak neki, hogy másfél évtizedre kicsússzon a kezük közül, ami 1997-ben meg is történt: Karadžić szőrén-szálán eltűnt.

A kód neve: gorillajelmez

Felszívódása leginkább az amerikaiakat bosszantotta, a második ciklusának végén járó Bill Clinton elnök el is határozta, hogy külpolitikájának Karadžić elfogása lesz a legfontosabb feladata. A volt elnökre vadászott a CIA, a nemzeti hírszerzés és az MI6 is:

ő lett a világ legkeresettebb embere.

Julian Borget, a The Guardian újságírója a balkáni háborús bűnösök elfogásáról írt könyvében azt állította: a hajtóvadászat a CIA későbbi elnökét, az akkor tábornokként szolgáló David Petraeust is teljesen magával ragadta. Beosztottjaival együtt gyakran még éjjel is felkeresték Karadžić feleségét, abban reménykedve, hogy a férje nyomára vezeti őket.

A volt elnökön nyomot hagyott az idő, de nem ezért nem találták Forrás: MTI/Suki Sulejmanovic

Az embervadászat egyik legbizarrabb epizódja Borget szerint az volt, amikor az amerikaiak egyik katonája gorillajelmezben feküdt órákig a földön egy út mellett, ahol Karadžić konvoját várták. Abban reménykedtek, hogy a volt elnök testőreit meglepi a látvány, és legalább annyi időre lelassítanak, hogy megrohamozhassák a kocsit. Nem volt szerencséjük, a konvoj soha nem érkezett meg. Később kiderült, hogy Karadžić már rég Szerbiában volt, ahova

az éj leple alatt, csónakkal kelt át.

Dragan Dabić, a gyógyító

Ami ezután történt, azt a nyugati országok titkosszolgálatai is csak a rémálmaik között emlegetik. Miközben az egész világ Karadžićot kereste, a Szerbiában meghúzódó volt politikus még egy verseskötetet is megjelentett – Oroszországban irodalmi díjat is kapott érte.

A történet 2005-ben még bizarrabb fordulatot vett. Ekkor egy magas, nagy szakállú férfi kopogtatott a híres belgrádi látnok, Mina Mimić ajtaján. Az ismeretlen Dragan Dabić néven mutatkozott be, és azt állította, New Yorkból jött haza, és bár a papírjai elvesztek az úton, tanulni szeretne a mestertől.

Mina Minić (jobbra) nem ismerte fel az álruhás politikust Forrás: AFP/Str

„Úgy nézett ki, mint egy szerzetes, aki valami rosszat tett egy apácával” – emlékezett vissza később a találkozóra Mimić, aki akkor még nem tudta, hogy Karadžić jelentkezett nála, aki

a szerb titkosszolgálaton belüli támogatóitól kapott új személyiséget.

Mikulástól a sperma is gyorsabb

Dragan hamar felvette a David nevet, és keresett misztikus gyógyító lett. Ingás, akupunktúrás és homeopátiás kezelést kínált, és a tévében is szerepelt. Még egy ismert belgrádi szexológussal is dolgozott, aki meddő férfiaknak kínált kezelést. Ketten azt állították, hogy még a spermák is gyorsabbak lesznek, ha Dabić kézrátétellel kezeli a pácienseket.

A volt elnök egy lakótelepi lakásban élt a Jurij Gagarin utcában, ahol a helyi gyerekek Mikulásnak hívták a kedves öreg bácsit, aki gyakran elbeszélgetett velük úton a zöldségeshez. Ahogy telt az idő, Dragan egyre bátrabb lett,

heti rovata indult egy egészségügyi magazinban,

és gyakran eljárt egy kocsmába is, amit háborús veteránok is látogattak. A dolog pikantériája, hogy a kocsma falát szerb nemzeti hősök, köztük Karadžić fényképe díszítette. A legenda szerint egyszer a volt elnök egy balladát is előadott a saját fényképe alatt, de senki nem ismerte fel.

Elnökből gyógyító lett, de most örökre a rács mögött maradhat Forrás: Origo

Van, ami sosem változik

Mint egy idő után mindig, az ördögi tervbe most is hiba csúszott. Egyik este felhívta a testvére, Luka, de véletlenül egy olyan kártyát használt, amelyet figyeltek a titkosszolgálatok. Ekkor már Radovan Karadžić is tisztában volt azzal, hogy figyelik, de az elfogására nem számított.

Akármi is lesz az ítélet, azt szinte lehetetlen megjósolni, hosszú távon lesz-e bármilyen hatása a régióban élőkre. A gazdasági nehézségekkel küzdő boszniai fiatalok mindenesetre nem bizakodnak. Egy Banja Luka-i civil aktivista szerint ennél már úgyis csak rosszabb lehet. Ahogy fogalmazott: