Líbiában lehetnek a brit különleges erők

Egyre nagyobb a nyomás Bassár el-Aszad szíriai elnökön, szíriai zavargások, Abdullah II jordániai király távozásra szólította fel
Vágólapra másolva!
A brit különleges erők már az év eleje óta Líbiában teljesíthetnek szolgálatot – derül ki abból a bizalmas jelentésből, amelyet II. Abdullah jordániai király adott amerikai kongresszusi vezetőknek.
Vágólapra másolva!

Az uralkodó januárban tájékoztatta a vezetőket – köztük John McCain, a szenátus fegyveres szolgálatok bizottságának elnökét, valamint Bob Corkert, a szenátus külügyi bizottságának elnökét - arról, hogy a jordániai különleges erők is részt vesznek líbiai akciókban, ráadásul a brit SAS (Különleges Légi Szolgálat) egységei mellett.

Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

A jordániai király szerint a brit alakulatoknak szükségük van a jordániai katonák segítségére, miután „a jordán szleng hasonlít a líbiai szlengre". Az Egyesült Államok és a jordániai király közötti kapcsolat azt jelzi, hogy Washingtonnak fontos szövetségese Jordánia a régióban. Ezt egyébként alátámasztja az is, hogy

az amerikaiak az 1950-es évek óta 15 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélyt adtak az országnak.

Jordánia azonban az elmúlt hónapokban csalódott volt az Egyesült Államok tétlensége miatt, a szíriai háború elmúlt öt évében ugyanis 630 ezer menekült érkezett az országba. Abdullah emiatt több alkalommal is követelte, hogy vessenek véget a harcoknak.

II. Abdullah egyebek mellett azt is mondta az amerikai vezetőknek, hogy

  • Recep Tayip Erdogan, török elnök hisz a radikális iszlám megoldásaiban, politikájának pedig része, hogy Európába mennek a szélsőségesek.
  • A hírszerző ügynökségek az extrémista oldalakon keresztül akarják követni a terroristákat, a király szerint a Googleban 500 ember figyeli a netes aktivitást.
  • Izrael a Hezbollah ellenzékeként tekint az al-Kaidához tartozó szervezetre, az al-Nusra.

II. Abdullah szerint az al-Shabaab nevű terrorista csoport jó kapcsolatokat ápol az al-Kaidával és az Iszlám Állammal is Szomáliában, ezért kenyai és brit csapatokkal készen állnak arra, hogy határon átnyúló akcióba kezdjenek.

A SAS-egységek líbiai bevetéséből belpolitikai botrány lett Nagy-Britanniában, az ellenzéki képviselők szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a jordán királynak több információja van a különleges erőkről, mint nekik.