Megölték az Iszlám Állam második emberét

2016.03.25. 15:04

Az Egyesült Államok koalíciós erői megölték Hádzsi Imámot, az Iszlám Állam második legjelentősebb vezetőjét egy szíriai akcióban. 

Megölték a Haji Imam néven ismert, Abd ar-Rahman Musztafa al-Kadulit az Egyesült Államok koalíciós erői egy szíriai hadműveletben – erősítette meg Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a Daily Beast értesülését. 

Két terroristát is likvidáltak az amerikaiak (Képünk illusztráció)Forrás: AFP/Safin Hamed

A politikus azt mondta, a meggyilkolt terroristák egyike az Iszlám Állam második számú vezetőjeként és "pénzügyminisztereként" ismert Hádzsi Imám (Haji Imam), valódi nevén Abd ar-Rahmán Musztafa al-Kaduli.

Elemzők úgy vélik, hogy ő vette volna át Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője helyét annak halála vagy akadályoztatása esetén. A Daily Beast szerint al-Kadulit az amerikai különleges erők napokig megfigyelték, majd rajtaütöttek az őt szállító járművön.

Szisztematikusan semmisítik meg

Az amerikai külügyminisztérium tavaly májusban hétmillió dollárt ajánlott fel annak, aki bármilyen információval szolgál al-Kaduli hollétéről. Ezt csupán az al-Bagdadi nyomravezetőjének felajánlott tízmillió dolláros díj haladja meg az Iszlám Állam vezetőiért felajánlott pénzjutalmak közül.

Ashton Carter azt mondta, hogy az amerikai erők szisztematikusan semmisítik meg az Iszlám Állam "kormányát". Ebben a hónapban al-Kaduli volt az Iszlám Állam második vezetője, aki az amerikai erők célkeresztjébe került. 

Március elején több forrás is megerősítette, hogy amerikai légicsapásban súlyosan megsebesült, később belehalt sérüléseibe a dzsihadista szervezet "Omár, a csecsen" néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta "hadügyminisztere".

Harc Moszulért

Carter szerint április 20-án Rijádban az Egyesült Államok megszervezi az Öböl-menti országok fórumát, amelynek célja, hogy szövetségeseket toborozzanak az Iszlám Állam elleni küzdelemhez.A tárcavezető azt is hozzátette, hogy az iraki biztonsági erők új hadállásokat közelítenek meg, hogy segítsék a terrorcsoport kezén lévő legjelentősebb iraki város, Moszul visszafoglalását

Élve akarták elfogni

Két amerikai televíziós csatorna is idézett magukat megnevezni nem kívánó védelmi minisztériumi tisztségviselőket, akik azt állították: az amerikai katonai vezetés szándéka az volt, hogy élve fogják el al-Kadulit. 

A források arról számoltak be a CNN és a Fox hírtelevízióknak, hogy az amerikai különleges hadműveletek erői helikopterrel követték az al-Kadulit szállító gépkocsit,

az utolsó pillanatban azonban történhetett valami, ami arra késztette őket, hogy tüzet nyissanak a járműre.

Az idézett tisztségviselő azonban nem kívánta kifejteni, hogy mi volt az, ami az eredeti tervek megváltoztatására késztette a különleges erőket, amelyek egyébként már napok óta figyelték al-Kaduli mozgását.

Carter közölte azt is, hogy várhatóan még több amerikai katonát küldenek Irakba a közeljövőben. Hozzátette, hogy még nem született meg a döntés.

Eredetileg fizika tanár volt

A CNN hírtelevízió megszólaltatta a helyszínről Joseph Warren ezredest, az operatív erők parancsnokát, aki elmondta, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője lassú ember ugyan, de okos, óvatosan és nagy körültekintéssel mozog, és annak ellenére, hogy tízmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére, nehéz lesz elfogni.

A hírcsatorna megszólaltatott egy terrorszakértőt is, aki elmondta, hogy a most likvidált al-Kaduli korábban az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetőjének, Abu Muszáb al-Zarkávinak a jobbkeze volt,

az iraki hatóságok le is tartóztatták, ám 2012-ben szabadon bocsátották,

és ekkor csatlakozott az Iszlám Államhoz. Az egyébként fizikatanár végzettségű al-Kadulit Al-Bagdadi helyetteseként tartották ugyan számon, de mivel türkmén volt, ez valószínűleg akadályt jelentett volna abban, hogy ő kövesse al-Bagdadit a terrorszervezet élén.

 Az iraki hadsereg előző nap indított kiterjedt offenzívát a település visszavételére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK