Nem vitáznak többet az oroszok és az amerikaiak Aszadról

Night flights of the Russian aviation group in Syria from Hmeymim airbase
orosz repülőgép
Szíria
Vágólapra másolva!
Washingtonban megértésre talált Moszkva álláspontja, miszerint Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa nem képezheti vita tárgyát - mondta pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

"A jelenlegi politikai folyamat nagyrészt annak köszönhetően vált lehetővé (Szíriában), hogy Washingtonban hosszú távon megértésre talált Moszkvának az az alapvető álláspontja, miszerint a szíriai elnök sorsáról való döntés a mostani szakaszban nem szerepelhet a napirenden" - hangoztatta Rjabkov John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai és csütörtöki moszkvai tárgyalásait kommentálva.

Orosz vadászgép indul bevetésre Forrás:Ministry of Defence of the Russian Federation

Maga Kerry, aki az orosz fővárosban Vlagyimir Putyin elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel is egyaránt négy-négy órás tárgyalást folytatott, a TASZSZ orosz állami hírügynökség által pénteken közölt exkluzív interjújában arról beszélt, hogy

Washington szeretne visszatérni a Moszkvával folytatott normális párbeszédhez,

és szerinte ebben az irányban történt is előrelépés.

Kerry szerint a világpolitika jelenlegi legfontosabb témái:

  • a szíriai válság,
  • az ukrajnai válság,
  • a szélsőséges jelenségekkel szembeni fellépés,
  • valamint az amerikai és az orosz erőfeszítések összefogása.

"Sokkal jobb lesz az orosz nép számára, ha képesek leszünk kivívni a békét Ukrajnában és Szíriában. Ez jelentős mértékben megújítja az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát annak érdekében, hogy együtt tudjunk működni bármilyen kihívással szemben" - mondta.

Kerry úgy vélekedetett, hogy a Szíria ügyében kialakult amerikai-orosz általános egyetértés és az ott elért fegyvernyugvás elő fogja segíteni az eheti brüsszeli terrorcselekményekhez hasonló események megakadályozását.

A minszki megállapodástól nem térnének el

Az amerikai külügyminiszter ismételten felszólította Moszkvát, hogy gyakoroljon nyomást a Donyec-medence önjelölt köztársaságainak fegyveres támogatóira a minszki megállapodások betartása érdekében. Mint mondta, a szakadároknak egy sor dologhoz tartaniuk kellene magukat, és feltételezése szerint

Oroszország képes hatni rájuk ezek betartása érdekében.

Kerry moszkvai tárgyalásai során felvetette az Oroszországban nemrég 22 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán katonanő, Nagyija Szavcsenko két, Ukrajnában elfogott orosz katonára való kicserélésének lehetőségét.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és John Kerry amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Szergej Ivanov, a Kreml kabinetfőnöke pénteken Moszkvában újságírók előtt megismételte azt az orosz álláspontot, hogy egy ilyen fogolycsere elvileg két feltétel betartása esetén lehetséges.

Az egyik az orosz jogrend betartása, a másik az orosz elnök jóváhagyása.

Ivanov kizárta azt a lehetőséget, hogy Szavcsenkót a Donyec-medencei fegyvernyugvásról megkötött minszki megállapodásoknak a fogolycseréről szóló rendelkezései alapján szolgáltassák ki. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tartozik a konfliktusban érintett felek közé.

A dél-oroszországi Donyeck városi bírósága kedden két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és Oroszország határának illegális átlépésében marasztalta el Szavcsenkót, aki tagadta bűnösségét.