Atombombával fenyegeti Washingtont egy észak-koreai propagandafilm

2016.03.26. 14:52

Utolsó esély címmel négyperces propagandafilmet készített Észak-Korea, amelynek a végén azt mutatják be, hogy hogyan pusztítanák el az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont egy tengeralattjáróról indított atombombával. A dél-koreaiak közben légballonokkal juttattak több tízezer szórólapot északra, az egyiken az áll: "Tűzáradat hulljon a nukleáris megszállottra, Kim Dzsong Unra".

Egyre feszültebb a két Korea viszonya, bár feltehetően a felek lecsillapodnak majd, ha véget ér a - minden évben tavasszal megtartott - közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat. A The Guardian szerint Észak-Korea ezúttal egy négyperces digitálisan manipulált propagandafilmet készített, amelyben történelmi felvételek között azt mutatják be, hogy egy tengeralattjáróról indított atombomba elpusztítja az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont.

Ha az amerikai imperialisták egy hüvelykkel is közelebb jönnek, akkor azonnal nukleáris csapást mérünk rájuk"

- írják a videóban.

Phenjan az elmúlt hetekben agresszívabb politikát folytat, feltehetően a minden évben sorra kerülő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt.

Röplapokkal támadnak

Dél-koreai aktivisták több tízezer röplapot küldtek légballonokon szombaton Észak-Koreába. A Kim Dzsong Un vezette Észak-Korea különösen érzékeny a propagandatartalmú, a határon átívelő üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja rendszer stabilitását.

A déli aktivisták, akiknek soraiban számos északi menekült is megtalálható,

több éve küldözgetnek üzeneteket héliummal megtöltött légballonnal.

Ugyanilyen propagandaeszközzel Phenjan is élt az elmúlt időkben.

A mostani akció egyik szervezője, Park Szang Hak emberi jogi aktivista társaival mintegy ötvenezer röplapot indított útnak három légballonnal a dél-koreai Padzsu városának közeléből. Céljuk, hogy emlékeztessék az északi szomszédot a Cshonan dél-koreai korvett hat évvel ezelőtti megtorpedózására, amelyben 46 dél-koreai tengerész vesztette életét.

Dél-koreai aktivisták és észak-koreai disszidensek röplapokkal teli léggömböket készülnek a magasba engedni a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő Padzsuban, Szöultól 50 km-re északraForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Szöul a szomszédját vádolta a történtekkel, felfüggesztette kereskedelmét Phenjannal és az ottani beruházásait is.

Az egyik légballon kosarában az észak-koreai vezetőt kifigurázó transzparenst helyeztek el, amelyen az a szöveg szerepelt:

Tűzáradat hulljon a nukleáris megszállottra, Kim Dzsong Unra".

Észak-Korea január elején bejelentette, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, bár súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott. Phenjan később nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint

a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában elítélte a műhold felbocsátását, amelytől korábban határozataiban eltiltotta Phenjant. A BT már régebben megtiltotta Észak-Koreának a föld alatti kísérleti nukleáris robbantásokat is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK