Atombombával fenyegeti Washingtont egy észak-koreai propagandafilm

Padzsu, 2016. március 26.
Dél-koreai aktivisták és észak-koreai disszidensek röplapokkal teli léggömböket készülnek a magasba engedni a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő Padzsuban, Szöultól 50 km-re északra 2016. márci
Padzsu, 2016. március 26. Dél-koreai aktivisták és észak-koreai disszidensek röplapokkal teli léggömböket készülnek a magasba engedni a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő Padzsuban, Szöultól 50 km-re északra 2016. március 26-án. Az észak-koreai vezetőt kifigurázó röplapküldés célja, hogy emlékeztessék Észak-Koreát a Cshonan dél-koreai korvett hat évvel ezelőtti megtorpedózására, amelyben 46 dél-koreai tengerész vesztette életét. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Utolsó esély címmel négyperces propagandafilmet készített Észak-Korea, amelynek a végén azt mutatják be, hogy hogyan pusztítanák el az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont egy tengeralattjáróról indított atombombával. A dél-koreaiak közben légballonokkal juttattak több tízezer szórólapot északra, az egyiken az áll: "Tűzáradat hulljon a nukleáris megszállottra, Kim Dzsong Unra".
Vágólapra másolva!

Egyre feszültebb a két Korea viszonya, bár feltehetően a felek lecsillapodnak majd, ha véget ér a - minden évben tavasszal megtartott - közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat. A The Guardian szerint Észak-Korea ezúttal egy négyperces digitálisan manipulált propagandafilmet készített, amelyben történelmi felvételek között azt mutatják be, hogy egy tengeralattjáróról indított atombomba elpusztítja az Egyesült Államok fővárosát, Washingtont.

- írják a videóban.

Phenjan az elmúlt hetekben agresszívabb politikát folytat, feltehetően a minden évben sorra kerülő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt.

Röplapokkal támadnak

Dél-koreai aktivisták több tízezer röplapot küldtek légballonokon szombaton Észak-Koreába. A Kim Dzsong Un vezette Észak-Korea különösen érzékeny a propagandatartalmú, a határon átívelő üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja rendszer stabilitását.

A déli aktivisták, akiknek soraiban számos északi menekült is megtalálható,

több éve küldözgetnek üzeneteket héliummal megtöltött légballonnal.

Ugyanilyen propagandaeszközzel Phenjan is élt az elmúlt időkben.

A mostani akció egyik szervezője, Park Szang Hak emberi jogi aktivista társaival mintegy ötvenezer röplapot indított útnak három légballonnal a dél-koreai Padzsu városának közeléből. Céljuk, hogy emlékeztessék az északi szomszédot a Cshonan dél-koreai korvett hat évvel ezelőtti megtorpedózására, amelyben 46 dél-koreai tengerész vesztette életét.

Dél-koreai aktivisták és észak-koreai disszidensek röplapokkal teli léggömböket készülnek a magasba engedni a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő Padzsuban, Szöultól 50 km-re északra Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Szöul a szomszédját vádolta a történtekkel, felfüggesztette kereskedelmét Phenjannal és az ottani beruházásait is.

Az egyik légballon kosarában az észak-koreai vezetőt kifigurázó transzparenst helyeztek el, amelyen az a szöveg szerepelt:

Észak-Korea január elején bejelentette, hogy sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a lépést, bár súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott. Phenjan később nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat. A nemzetközi közösség szerint

a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában elítélte a műhold felbocsátását, amelytől korábban határozataiban eltiltotta Phenjant. A BT már régebben megtiltotta Észak-Koreának a föld alatti kísérleti nukleáris robbantásokat is.