Testvérek közé nem tudnak beépülni ügynökök

brüsszel metró merénylők
(COMBO) This combination of handout pictures obtained via Interpol on March 23, 2016 shows Khalid (L) and Ibrahim (R) El Bakraoui, the two Belgian brothers identified as the suicide bombers who struck Brussels on March 22, 2016, as a manhunt for a third assailant in Belgium's bloodiest terror assault gained pace. Two suicide blasts hit Brussels' Zaventem airport on March 22, 2016 morning followed soon after by a third on a train at Maalbeek station, close to the European Union's institutions, just as rush-hour commuters were heading to work. The triple blasts that killed some 30 people and left around 250 injured was claimed by the Islamic State jihadist group. / AFP / Interpol / - / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / INTERPOL- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Brahim és Khaled el-Bakraoui, Salah és Ibrahim Abdeslam vagy a Kouachi fivérek: testvérpárok, akik terrortámadásokban vettek részt. Legtöbbször ugyanabban az akcióban aktivizálták magukat, legtöbbször mindketten meg is haltak. Testvérpárokat nem csak a muzulmán vallásra hivatkozó terrorszervezetek alkalmaznak megbízhatóságuk miatt. Egy pedofil északír párosról viszont nemrég derült ki, hogy besúgók voltak.
Vágólapra másolva!

Egymást biztos nem súgják be - általában ez a fő ok, ami miatt a terrorszervezetekben szeretik, ha egy testvérpár jelentkezik náluk akcióra. Hogy a csoportok szervezőinek igaza van, azt bizonyítja a belga terrorelhárítás egyik tisztjének panasza is: ő még a brüsszeli merényletek előtt mondta azt a Buzzfeed újságírójának, hogy nincs besúgójuk a dzsihádisták fő brüsszeli fészkének számító Molenbeekben.

Brahim és Khaled el-Bakraoui is testvérek voltak.

Mindketten március 22-én haltak meg. Egyikük a Zaventem repülőtéren robbantotta fel magát, másikuk az európai uniós negyed közelében lévő Maalbeek metróállomáson.

A Bakraoui fivérek Forrás: AFP/-

A tavaly novemberi párizsi merényletekben is részt vett egy testvérpár. A brüsszeli merényletek előtt elfogott Salah Abdeslam testvére, Ibrahim a Le Comptoir Voltaire nevű kávézóban hozta működésbe a testére erősített bombát. Öccsének is meg kellett volna halnia, ám ő egy kukába dobta a robbanószerekkel megpakolt mellényét. Egyelőre nem tudni, hogy miért tette ezt, ahogy azt sem, hogy milyen szerepe volt a múlt heti brüsszeli merényletek megszervezésében.

Kouachiék is együtt haltak meg

Franciaországban korábban is gyilkolt egy terrorista testvérpár. Said és Cherif Kouachi a Charlie Hebdo című hecclap szerkesztőségében támadt az újság készítőire, sokakat megölve közülük.

Egy tűzharcban a rendőrök lőtték le őket.

A bostoni merényletet egy radikalizálódott csecsen származású testvérpár, Dzsohar és Tamerlan Carnajev követte el. 2013. április 15-én három embert öltek meg egy kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel. Később egy rendőrt is megöltek. Az idősebbik testvér, Tamerlan az akció során életét vesztette, öccsét, a most 21 éves terroristát halálra ítélték Amerikában. Tavaly nyáron bocsánatot kért az áldozatoktól.

Kouachiék Forrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

"Rettenetesen távol vagyunk még attól, hogy megértsük, pontosan miért válnak testvérek, családtagok együtt terroristává" - mondta a Los Angeles Timesnak John Horgan, az amerikai Georgia állam egyetemének pszichológiaprofesszora. Szerinte azért is furcsa ez a helyzet, mert a testvérpárok a modern terrorizmus történetében nem a dzsihádista szervezetekben bukkantak fel először.

Nehéz beépülni közéjük

Horgan szerint a testvérpárokat közel azonos hatások érik életük során, ezért radikalizálódnak könnyen egymás mellett. Az is sűrűn előfordul, hogy az akciókat végrehajtó fivéreket - vagy éppen nővéreket - egy másik családtagjuk irányítja. A terrortestvérek között általában erős a kötelék, feltétlenül elhisznek a másiknak mindent.

Egymást radikalizálják, egymást hergelik a cselekvésre.

A Carnajev fivérek esete részben eltér ettől: abban az esetben az idősebb Tamerlan volt a radikálisabb. A fiatalabb szolgaian követte őt mindenhová. Máig nem tiszta, hogyan tudta Tamerlan az emberölésre is rávenni az akkor 19 éves, azóta bocsánatot is kérő fiút.

Dzsohar Carnajev Forrás: AFP

Egy leszerelt amerikai terrorelhárító arról is beszélt a lapnak, hogy ha családtagok alkotnak egy csoportot, természetesen nem lehet közéjük beférkőzni. "Minden nyom eltűnik" - mondta John Cohen, aki most kriminalisztikát tanít a Rutgers Egyetemen.

Pedofil kémek az IRA tagjai között

Az Észak-Írország függetlenségéért terrorcselekményekkel is küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) brigádjaiban is bőven voltak testvérpárok. A brit elhárításnak ráadásul "szerencséje" volt az egyik párossal: együtt álltak besúgónak. Az IRA tagjairól jelentettek. Úgy sikerült őket beszervezni, hogy a hatóságok rájöttek, mindkettejük pedofil. Ezt állítólag az IRA vezetői is tudták, de végül futni hagyták őket.

A két, meg nem nevezett testvér szabadon távozhatott Írországba.

Testvérek a szélsőbaloldali német terrorszervezetben, a Vörös Hadsereg Frakcióban (RAF) is voltak. Wolfgang Beert csak öccse többszöri kérésére vették fel a RAF-ba. Henning Beer nem sokkal később nagyon megbánta, hogy elintézte bátyja tagságát. Wolfgang ugyanis egy közös akció során halt meg.

Az IRA tagjai között is voltak testvérpárok Forrás: hemis.fr/Boisvieux Christophe

A testvérpár két másik terroristával együtt autót lopott a szervezetnek egy Flein nevű faluban Baden-Württemberg tartományban 1980. július 25-én. Az akcióban négyen vettek részt. A lopott kocsiban ült Henning egy másik terroristával, őket követte Wolfgang és társa. A menekülés végül tragédiával végződött: Henningék egy teherautónak ütköztek. Wolfgang az eset után mély depresszióba zuhant.

Bocsánatot kért Laachraoui öccse

Természetesen nem törvényszerű, hogy minden terrorista testvére is terrorista. Mourad Laachraoui, a Zaventem reptéren magát felrobbantó Najim Laachraoui testvére nemrég sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben. A láthatóan megrendült 20 éves sportoló arról beszélt, hogy ő és családja értesítette a hatóságokat 2013-ban, amikor kiderült, hogy Najim Szíriába megy. "A rendőrök kijöttek, megnézték, hogy tényleg nincs otthon a bátyám, aztán elmentek" - mondta a fiatalember. Arra a kérdésre, hogy mit üzenne a bátyjának, ha élne, ezt válaszolta: "Nem tudok neki üzenni, mert már halott. Nem hallja."