Elviszik a menekülteket Idomeniből

2016.03.26. 20:30

A görög rendőrség megkezdte a menekültek elszállítását a görög–macedón határon lévő Idomeniből, miközben szombaton közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma.

Görög rendőrségi források szerint autóbuszokkal mintegy 400 menekültet szállították el eddig a határon lévő Idomeniben spontán létesített sátortáborból a legközelebbi, hatóságok által kialakított befogadóközpontba. Tucatnyi autóbusz vár arra, hogy elszállítsa azokat a menekülteket, akik nem akarnak Idomeniben maradni, miután Macedónia lezárta a határát, és ezzel lehetetlenné vált számukra az Európai Unió országaiba való eljutás a nyugat-balkáni útvonalon. 

A menekültek elszállítása Idomeniből önkéntes alapon történik. Helyszíni jelentések szerint az első autóbuszokba jobbára gyermekes házaspárok szálltak fel, akik számára elviselhetetlenné váltak az ottani körülmények. Egyikük, a 29 éves Dzsanger Hasszán – aki az iraki Kurdisztánból érkezett – azt mondta, hogy egy hónapot töltött feleségével és két gyermekével Idomeniben, de nem marad tovább, gyerekei lebetegedtek. "Nehéz a helyzet, az elmúlt két napon fújt a szél, néha eső is esett. Nincs más választásunk, mennünk kell" – mondta. 

A gyerekek nehezen bírják, a gyermekes szülők választották a befogadóközpontotForrás: AFP/NurPhoto/Guillaume Pinon

Szombati hivatalos adatok szerint  Idomeniben jelenleg 11 603 menekült van. 

Jorgosz Kirticisz, a menekültválsággal foglalkozó athéni hivatal (SOMP) szóvivője azt mondta, hogy a következő napokban fokozni fogják a menekültek elköltöztetésére irányuló erőfeszítéseket. Jelenleg kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban az Idomeniben levőknek, hétfőtől megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet létesítenek az új menekültközpontokban. 

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma: 24 óra leforgása alatt 78 új menekült érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak (161). 

Az uniós–török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatálybalépése óta folyamatosan csökken az érkező menekültek száma. Szerdán egy menekült sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre. 
Görögország területén valamivel több mint 50 ezer menekült tartózkodik.