Kommandósok léptek közbe a prágai iszlámellenes tüntetésen

2016.03.26. 23:14

Öt embert vett őrizetbe a cseh rendőrség szombaton délután Prágában egy tüntetésen, amelyen Európa iszlamizációja ellen tiltakoztak.

A mintegy 800-1000 ember részvételével lezajlott belvárosi tüntetést a Nemzeti Demokrácia nevű radikális jobboldali szervezet rendezte. A rendőrség először akkor lépett közbe, amikor Adam B. Bartos, a szervezet elnöke a lehető legmagasabb büntetés kiszabását kérte azokra a cseh politikusokra, akik szerinte nem kezelik megfelelően a migránsválságot. 

Európa iszlamizációja ellen tüntettekForrás: RIA Novosti/Eduard Erben

Bartos a felszólalásában határozottan elutasította az Európai Unió és Törökország migránsválsággal kapcsolatos megállapodását, és élesen bírálta a vezető cseh politikusokat, hogy nem léptek fel ellene. Szerinte a megállapodás szabad utat nyit a migránsoknak Európába.

"Ez már nem valamiféle hanyagság vagy a kormány tehetetlensége, hanem tudatos, az ország felbomlasztására irányuló tevékenység. Ez hazaárulás, amelyet a legmagasabb büntetéssel kell sújtani" - jelentette ki Adam B. Bartos.  Ekkor léptek közbe a kommandósok, és a tüntetőkkel dulakodva elvitték Bartost a helyszínről.  

A rendőrség néhány perccel később törvénysértésre hivatkozva feloszlatta a demonstrációt. A tüntetők többsége a felszólításra nem reagált, hanem menetoszlopba próbált szerveződni, és a Vencel térről a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt közeli székházához akart vonulni. Kommandósok azonban elállták az útjukat, és nem engedték őket a székház utcájába. A dulakodás után a rendőrök további négy személyt vettek őrizetbe - közölte Jan Danek prágai rendőrségi szóvivő. 

Adam B. Bartos előállítása annak bizonyítéka, hogy a kormány kezdi elveszíteni a helyzet feletti ellenőrzését, ezért sürgősen előrehozott választásra van szükség - reagált az eseményekre egy másik szélsőséges radikális szervezet, az Iszlámellenes Blokk, amelynek migránsellenes tüntetésén tavaly novemberben Milos Zeman cseh államfő is részt vett.