Újabb támadásokra készülhetnek a terroristák

2016.03.26. 09:51

A keddi brüsszeli robbantások után újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett a német igazságügy-miniszter, aki azt is mondta, hogy Németország is a lehetséges célpontok között van.

Heiko Maas a Saarbrücker Zeitung című német lap szombati számában úgy fogalmazott, hogy Németország hosszabb ideje a lehetséges célpontok között szerepel. A hatóságok azonban mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a támadásokat és megvédjék az embereket - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus.

Az igazságügy-miniszter egyúttal azt tanácsolta az embereknek, hogy ne essenek pánikba.

"Ha most megdermedünk a félelemtől és a rémülettől, a terroristák elérték a céljukat" - vélekedett.

Forrás: SOOC/Aris Oikonomou / SOOC/Aris Oikonomou

A belga fővárosban a Zaventem repülőtéren, majd a metrón robbantottak az Iszlám Államhoz tartozó öngyilkos merénylők. A támadásban 31 ember meghalt, mintegy 300 megsebesült.

Józanságot kér a külügyminiszter is

Az ugyancsak szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter több szombati újságban megjelent nyilatkozatában józanságot sürgetett a terror elleni harcban. A miniszter arra figyelmeztetett: a terroristák előszeretettel törekszenek arra, hogy egyfajta ostromállapotot és ezáltal az erőszak, illetve a gyűlölet perverz logikáját kényszerítsék Európára.

Nem szerezhetjük meg nekik ezt az örömöt

- mutatott rá a külügyminiszter, aki szerint hideg fejjel és a jogállam eszközeivel kell fellépni a terror gyökereivel szemben. 

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterForrás: AFP/POOL/Tobias Schwarz

 Akárcsak Heiko Maas igazságügy-miniszter, Frank-Walter Steinmeier is hangsúlyozta, hogy nem létezik abszolút biztonság, a terrorizmus nem ismer határokat, és - mint fogalmazott - nem áll meg a német határoknál sem.

Ez utóbbival összefüggésben úgy értékelte, hogy a német biztonsági hatóságok mindeddig jó munkát végeztek és mostanáig sikerült meghiúsítaniuk a terroristák támadási terveit.

Ugyanakkor valószínűleg szerencsénk is volt, mivel Németországot eddig nem érte terrortámadás"

- tette hozzá a külügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK