A szíriai diktátor szerint komolytalan Washington katonai koalíciója

Bassár el-Aszad, Bashar el Assad
A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on July 16, 2014, shows Syrian President Bashar al-Assad being sworn in for a new seven-year term, during a ceremony at the Presidential Palace in Damascus. Assad, 48, won a June election denounced as a "farce" by his detractors as it was staged more than three years into a devastating war that has killed more than 170,000 people and uprooted millions. AFP PHOTO/HO/SANA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Palmüra visszafoglalása bizonyítja a szíriai kormányerők és szövetségeseik stratégiájának sikerét a terrorizmussal szembeni harcban, ugyanakkor mutatja a Washington vezette katonai koalíció komolytalanságát is - mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap az állami televízióban.
Vágólapra másolva!

"Palmüra történelmi városának mai felszabadítása fontos eredmény, és ismételten bizonyítja a szíriai hadsereg és a szövetségesei által követett stratégia sikerét a terrorizmussal szembeni küzdelemben, ugyanakkor pedig az amerikai koalíció komolytalanságát is" - idézte az állami televízió Aszadot, aki egy Szíriába látogató francia delegációhoz beszélt, ez utóbbinak a tagjai között francia parlamenti képviselők is voltak.

Aszad szerint "az Egyesült Államok vezette terrorizmus elleni koalíció komolytalan, tekintetbe véve csekély eredményeiket, amelyeket a szövetség másfél évvel ezelőtti megalakulása óta értek el".

Palmürát visszafoglalták

A szíriai hadsereg vasárnap visszafoglalta az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől Palmürát - jelentette a szíriai állami média. Az állami televízió a hadsereg közleményére hivatkozva közölte: a kormányerők "átvették a teljes irányítást Palmüra felett".

A katonai kommüniké szerint a település elfoglalása annak a jele, hogy az Iszlám Állam megrendült. A Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az Iszlám Állam 2015 májusában foglalta el. A szíriai kormányerők az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével március elején indították meg offenzívájukat a város visszafoglalására.

Forrás: AFP/-

Az orosz légierő 40 repülést hajtott végre Palmüra térségében az elmúlt 24 órában, és 117 célpontra mértek csapást, megölve több mint 80 szélsőségest - közölte a moszkvai védelmi minisztérium vasárnap. Hozzátette, hogy az elmúlt nap során a tűzszünetet tíz alkalommal sértették meg, ugyanakkor a fegyvernyugvást összességében betartják.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt nap során 21 csapást mértek az Iszlám Állam iraki és szíriai célpontjaira.

Az orosz-amerikai megállapodás alapján február 27-én létrejött, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata által alátámasztott szíriai tűzszünet nem terjed ki a világszervezet által terrorszervezetnek minősített Iszlám Államra és an-Núszra Frontra.

Az oroszok részt vesznek Palmüra aknamentesítésében

A Szíriában állomásozó orosz kontingens részt vesz a damaszkuszi kormányerők által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől visszafoglalt Palmüra város aknamentesítésében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap telefonon Irina Bokovának, az UNESCO vezérigazgatójának.

Az orosz elnök és az UNESCO vezetője megállapodtak, hogy az ENSZ szakosított szervezete, valamint Oroszország és Szíria hamarosan megkezdi a Palmürában okozott károk felmérését, és kidolgozza a még nem teljesen elpusztult régészeti emlékek helyreállításának tervét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Alexsey Druginyn

Az orosz elnök szóvivője szerint Bokova köszönetet mondott Putyinnak az együttműködésért, és kijelentette, hogy az UNESCO kész a közös munkára.

Putyin a nap folyamán telefonon gratulált Bassár el-Aszad szíriai elnöknek Palmüra felszabadításához, és neki is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az egyedülálló történelmi várost megőrizzék a világkultúra számára.

Az orosz elnök megismételte szíriai partnerének, hogy az orosz fegyveres erők kontingensük nagy részsének kivonása után is

és abban is segítenek, hogy felszabadítsák saját földjüket a szélsőséges csoportoktól".

Aszad nagyra értékelte az orosz segítségnyújtást, kijelentette: anélkül lehetetlen lett volna olyan sikereket elérni, mint az Iszlám Állam által tavaly májusban elfoglalt Palmüra felszabadítása.

Oroszország nem Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatására,

hanem "a törvényes szíriai kormány megőrzése" és az ország széthullásának megakadályozása érdekében kezdett katonai akcióba a közel-keleti országban - jelentette ki vasárnap Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az Interfax hírügynökségnek.

Zaharova a hivatalos orosz álláspontot megismételve azzal érvelt, hogy Moszkvát akkor lehetne valamelyik fél támogatásával megvádolni, ha például már 2011-ben vagy 2012-ben csapatokat vezényelt volna a polgárháborúban álló Szíriába.