Pokolgépes merénylet Pakisztánban, sokan meghaltak

2016.03.27. 17:53

Öngyilkos merénylő robbantott vasárnap a kelet-pakisztáni Lahor város egyik nyilvános parkja előtt, legalább 56-an életüket vesztették és több mint 200-an megsebesültek.

A robbanás A Gülsán-e-Ikbál park főbejáratához közeli parkolóban történt - közölte a Samaa News hírcsatorna.

Helyi sajtóértesülésekből úgy tudni, hogy a pokolgépet valószínűleg egy motorhoz rögzítették. Haider Asraf, rendőrségi vezető szerint az öngyilkos merénylő a pokolgépet a motorparkolóban hozta működésbe.

A tűzszerészek viszont azt közölték, hogy a merénylő a nyolc-tíz kilogrammnyi robbanószert a testén hordta.

Elhunyt hozzátartozójukat sirató nők a pakisztáni Lahor város Gülsán-e-Ikbál nyilvános parkjábanForrás: MTI/AP/K.M. Chuadary

Számos ember volt a merénylet idején a parkban, köztük az ország keresztény kisebbségéhez tartozók is, akik a húsvéti fesztiválra érkeztek.

Legalább 38-an meghaltak és több mint százan megsebesültek"

- mondta korábban Musztanszar Feroz rendőrségi vezető a Reuters hírügynökségnek.

Dzsam Szajjad Huszain, a helyi mentőegységek szóvivője szerint a sebesülteket különböző kórházakba szállították a városban.

A sebesültek többsége nő és gyermek - tette hozzá.

A pakisztáni hadsereg is időközben a merénylet színhelyére érkezett és a sebesültek elszállításában segédkezik. Lahor városának parkjait a hatóságok bezárták, és felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

A terrortámadás elkövetését a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibán szervezethez köthető Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport vállalta - olvasható a Doon című napilap internetes honlapján.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai továbbra is képesek támadásokat indítani a biztonsági erők és polgári célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK