Lövések a washingtoni Capitoliumban

2016.03.28. 21:07

Az amerikai Kongresszus épületének látogatóközpontjában tört ki lövöldözés hétfőn. A fegyveres támadót a biztonsági szolgálat meglőtte, a férfit kórházba vitték. Egy látogató megsérült. A Fehér Ház kerítésén is át akart mászni valaki. 

Lövések dördültek az amerikai Capitolium látogatóközpontjában. Egy férfi fegyvert vett elő az épületen belül, a biztonsági ellenőrzésnél. Végül a Capitoliumban dolgozó őrség egyik tagja megsebesítette a fegyverest.

Gépfegyveres rendőr az amerikai törvényhozás, a Capitolium épülete közelébenForrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

A férfit kórházba szállították.

A lövöldözésben egy nő is megsérült. Róla azt írja a CNN, hogy nem tartozik a támadóhoz, és nem is rendőr. Alice Kim, a washingtoni városi rendőrség szóvivője hangsúlyozta, hogy

nem terrortámadás történt.

 Az épületben dolgozóknak egy időre fedezékbe kellett vonulniuk. Az utcán tartózkodó látogatóknak is el kellett hagyniuk a helyszínt. Az amerikai Kongresszusnak helyet adó épületet egy óra időtartamra lezárták. A zárlatot azóta feloldották.

Az egyik szemtanú videót készített arról, ahogy kiterelik az embereket a látogatóközpontból.

Not good

Sammy Sanchez (@ssammysanchez) által közzétett videó,

A fegyveres férfi őrizetben van, de a CNN információi szerint műteni kell. A férfi akkor vette elő a nála lévő fegyvert, amikor átment a fémkereső kapun. A berendezés jelezte, hogy fémtárgy van nála, ezért egy őr megállította. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a férfinél fegyver van, az egyik őr rálőtt - írja a CNN.

A Reuters úgy tudja, hogy a fegyveres célba vett egy rendőrt, ezután dördültek lövések. 

Máshol is volt készültség

Egy időre a Fehér Ház környékét is le kellett zárni, mert egy ismeretlen próbált bemászni a kerítésen. Őt is elfogták a biztonságiak, majd nem sokkal később újra megnyitották a környéket. A két esetnek, úgy tűnik, nincs köze egymáshoz. 

A rendőrség közlése szerint a városban már senki nincs veszélyben. 

Lezárták a környéketForrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Tavaszi szünet van

A Capitolium látogatóközpontját 1998-ban hozták létre, miután egy lövöldözésben két ember meghalt. Korábban nagyon könnyen be lehetett jutni a törvényhozás épületébe, azóta viszont - éppen a látogatóközpont létrehozásával - rendkívüli módon megszigorították a biztonsági intézkedéseket.  

Az amerikai törvényhozásban

jelenleg tavaszi szünet van,

viszont ilyenkor a cseresznyefa-virágzás miatt rengeteg turista van a fővárosban, akik közül rengetegen keresik fel a Capitoliumot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK