Terroristagyanús embereket vettek őrizetbe Pakisztánban

Lahor, 2016. március 27. A pakisztáni biztonsági erők tagjai a pakisztáni Lahor város Gülsán-e-Ikbál nyilvános parkjában, ahol öngyilkos merénylő robbantott 2016. március 27-én. A főbejárathoz közeli parkolóban bekövetkezett robbanásban legalább 56-an életüket vesztették és több mint 200-an megsebesültek. (MTI/EPA/Rahat Dar)
Vágólapra másolva!
A pakisztáni hadsereg razziát tartott három városban is, ahol több, terrorizmussal gyanúsított embert vettek őrizetbe, és fegyvereket is lefoglaltak. A pakisztáni miniszterelnök, Navaz Sarif hatékonyabb együttműködést sürget a több mint hetven halálos áldozattal járó lahori terrortámadás után.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni hadsereg szóvivője, Gen Asim Bajva Twitteren bejelentette, hogy a biztonsági erők Lahorban, Multánban és Fajszalábádban is razziáztak. Az öt akció során

több feltételezett terroristát elfogtak, és fegyvereket is lefoglaltak.

A pakisztáni miniszterelnök, Navaz Sarif hétfőn meglátogatott néhány, a lahori terrortámadásban megsérült áldozatot. Az öngyilkos robbantásban 72 ember, köztük 29 gyerek vesztette életét, és több mint 340-en sérültek meg.

Mentősök egy sebesült lányt visznek kórházba Lahor Gülsán-e-Ikbál nyilvános parkjából, ahol öngyilkos merénylő robbantott Forrás: MTI/EPA/Rahat Dar

Egy későbbi biztonsági ülésen a miniszterelnök kijelentette, hogy égető szükség van a biztonsági szervek hatékonyabb együttműködésére, mert csak így lehet megfékezni a terrorista támadásokat - írja a BBC. A politikus azt is hozzátette, hogy a biztonsági erőknek lépniük kell, és le kell csapniuk a fegyveresekre, mielőtt azok újra támadhatnának.

"Jobb együttműködésre van szükség a bűnüldözés és a hírszerzés között" - jelentette ki Sarif. "Sokkal több hírszerzési információkra épülő műveletet kell végrehajtani, ha hatékonyan akarunk fellépni a terroristák ellen."

A lahori merénylet elkövetését a pakisztáni tálib mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibánhoz köthető,

Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport vállalta magára.

Egyik szóvivőjük egy hírügynökségnek azt mondta: „azért követtük el a merényletet, mert a keresztények a mi célpontjaink”. A támadás áldozatainak többsége ugyanakkor muszlim vallású volt – mutatott rá Hajder Asraf rendőrségi szóvivő.

A helyi idő szerint vasárnap este történt merényletben több mint hetvenen vesztették életüket Forrás: MTI/EPA/Rahat Dar

Pandzsáb állam, amelynek Lahor a közigazgatási székhelye, háromnapos gyászt rendelt el, és szükségállapotot hirdetett. A Dzsamat ul-Ahrar bejelentette, hogy további támadásokra készülnek, a célpontok között lehetnek iskolák és egyetemek is.