USA: A jövő Szíriájában Aszadnak nincs helye

Bassár el-Aszad, Bashar el Assad
A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on July 16, 2014, shows Syrian President Bashar al-Assad being sworn in for a new seven-year term, during a ceremony at the Presidential Palace in Damascus. Assad, 48, won a June election denounced as a "farce" by his detractors as it was staged more than three years into a devastating war that has killed more than 170,000 people and uprooted millions. AFP PHOTO/HO/SANA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház szerint Bassár el-Aszad elnök nem vehet részt egyetlen szíriai egységkormányban sem. 
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház közleményben reagált arra a szerdán reggel megjelent interjúra, amelyet Aszad a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott. A szíriai elnök azt fejtegette, hogy nem az ellenzék által követelt ideiglenes testületre van szükség hazájában, hanem új egységkormányra, amelyben az ellenzéki csoportok is helyet kapnak, és amely segítheti az országban az átmenetet.

Az Egyesült Államok álláspontja mindig is az volt, hogy

Aszadnak távoznia kell a hatalomból, vele együtt elképzelhetetlen az ország megújulása.

Aszad bejelentését a szíriai ellenzék is elutasította.

Szíriának teljes körű végrehajtói jogosultságokkal rendelkező átmeneti hatalmi testületre van szüksége, nem pedig egy nemzeti egységkormányra Bassár el-Aszad elnök vezetése alatt - közölték szerdán ellenzéki politikusok.

"A kormányzat legyen új vagy régi, mindaddig, amíg abban Bassár el-Aszad helyet kap, nem lehet a politikai folyamat része" - mondta George Sabra, aki a szíriai ellenzéki küldöttséget, a Tárgyalási Főbizottságot (HNC) képviseli a genfi béketárgyalásokon.

Bassár el-Aszad Forrás: AFP/-