Trump büntetné az abortuszon átesett nőket

politics TOPSHOTS Horizontal Republican presidential candidate Donald Trump addresses a press conference following his  victory in the Florida state primary on March 15, 2016 in West Palm Beach, Florida. 
The win in Florida for Trump sent rival Marco Rubi
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns először arról beszélt, hogy Japánnak és Dél-Koreának atomfegyvert kellene fejlesztenie Észak-Korea elrettentésére, de igazán meglepni azzal sikerült a közvéleményt, hogy az abortusz kapcsán kijelentette: azokat a nőket, akik megszakíttatják terhességüket, valamilyen formában meg kellene büntetni. A kijelentésen később módosított.
Vágólapra másolva!

A milliárdos a múlt héten vetette fel először, hogy támogatná Japán és Dél-Korea atomfegyver-fejlesztését. Szerinte japán és dél-koreai atomarzenállal el lehetne rettenteni Phenjant, ezzel pedig csökkenteni lehetne az Egyesült Államokra nehezedő nyomást.

Véleménye szerint Washington nem tud segíteni minden egyes alkalommal, amikor Észak-Korea fenyegetően viselkedik, s előbb-utóbb

eljön az a pont, amikor az Egyesült Államok már nem lesz többé képes segítséget nyújtani

- fogalmazott akkor Trump, figyelmen kívül hagyva azt, hogy egy esetleges japán és dél-koreai fegyverkezés nagy veszélyekkel járna, különösen a Peking és Tokió közötti feszültségre tekintettel.

Az MSNBC amerikai televíziónak szerdán adott interjújában Trump az abortusz kapcsán helyezkedett erősen vitatott álláspontra. A milliárdos egyebek közt arról beszélt, hogy

azokat a nőket, akik megszakíttatják terhességüket, valamilyen formában meg kellene büntetni.

Arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy milyen formában.

Donald Trump Forrás: AFP//Rhona Wise

A heves elítélő reakciók következtében Trump a Reuters brit hírügynökségnek elküldött állásfoglalásában már mérsékeltebb nézeteket tett közzé, azt mondta, hogy az abortusz kérdését az egyes szövetségi államoknak saját hatáskörükben kell rendezniük.

Később a nap folyamán a milliárdos közleményt adott ki, amelyben már azt írta,

nem a nőket, hanem az abortuszt végző orvost kellene jogilag felelősségre vonni.

Trumpnak az MSNBC interjújában elmondott szavai mind a republikánus, mind a demokrata oldalon óriási felháborodást váltottak ki.

John Kasich ohiói kormányzó és republikánus elnökjelölt-aspiráns a tévécsatornának azt mondta, "egyáltalán nem" büntetné az abortuszon átesett nőket, és a milliárdos megjegyzéseire reagálva úgy vélte, "nem hinném, hogy ez a megfelelő válasz".

Brian Phillips, Ted Cruz texasi szenátor tanácsadója Twitter-oldalán azt írta: "Ne gondoljátok túl: Trump nem érti az abortuszellenes álláspontot, mert nem azt képviseli". Hillary Clinton és Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézetei szerint a nőket fel kellene hatalmazni arra, hogy maguk dönthessenek az abortuszról. Trump megjegyzéseire reagálva Clinton Twitter-oldalán azt írta, "borzasztó és sokat elárul". Hozzátette, "amikor azt gondolja valaki, hogy ennél rosszabb már nem lehet, ez jön".