Felmentették Hágában Vojislav Seseljt

Karadzic found guilty for Srebrenica genocide VIOLENCE TRIAL protest HUMAN RIGHTS MASSACRE GENOCIDE RALLY COURT war crime SQUARE FORMAT
BELGRADE, SERBIA - MARCH 24: Serbian Radical Party (SRS) ultra-nationalist leader Vojislav Seselj (C) gives a speech during a anti-government demonstration, protesting ICTY's decision for Radovan Karadzic on March 24, 2016 after Radovan Karadzic trial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague of Netherlands. Ex-Bosnian Serb leader Radovan Karadzic, one of the founder of Serb Democratic Party (SDS), has been jailed for 40 years on charges of genocide and crimes against humanity during the 90s war that left tens of thousands of people dead. Relatives of the victims disappointed with the court's decision. Former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic, accused of 11 crimes, including genocide during the Bosnia war, was conducted at the ICTY in The Hague. Kristina Maslarevic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az ultranacionalista Vojislav Seselj nem bűnös háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében – mondta ki a hágai bíróság. Cikkünk frissül.
Vágólapra másolva!

A Jean-Claude Antonetti elnöklő bíró által ismertetett ítélet szerint a hágai székhelyű törvényszék minden vádpont alól felmentette és szabad embernek nyilvánította a Szerb Radikális Párt elnökét.

Seselj ellen kilencrendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a törvényszék ügyészsége.

Seselj egy márciusi kormányellenes tüntetésen Belgrádban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Kristina Maslarevic

A most 61 éves Seseljt azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, az SRS-t vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Vojislav Seselj nem vonható felelősségre, a vádhatóság ugyanis nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a politikus tudtával vagy egyetértésével, esetleg az ő parancsára történtek volna a jogsértések.

Nincs lelkiismeret furdalása

„Úgy aludtam, mint egy csecsemő, nincsenek lelkiismereti problémáim” - közölte a Szerbiában tartózkodó Seselj az ítélethirdetés reggelén.

Vojislav Seselj 2003-ban önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014-ben rossz egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy ha a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. Ezt azonban Seselj számos alkalommal megtagadta, az ítélethirdetésre sem volt hajlandó visszautazni.

Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, Seselj folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például „Nagy-Szerbia” megalakításáról szónokolt.

Az 1991-1995-ös délszláv háborúban több mint 100 ezren vesztették életüket, és milliók hagyták el otthonukat.

A BBC tudósítása szerint Vojislav Seselj nem volt jelen az ítélethirdetésen, és videón sem követte azt. 2014-ben diagnosztizálták a rákbetegségét, a törvényszék akkor megengedte, hogy Belgrádba utazzon gyógykezelésre.