Menedékkérőnek adják ki magukat a grúz betörők

betörő, tolvaj, lopás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött a lakásbetörések száma Németországban, több mint 167 ezer ingatlant rámoltak ki 2015-ben. Egy ideig értetlenül állt a rendőrség az elharapódzó jelenség előtt. Majd rájöttek, hogy a menekültválság egy újabb árnyoldalával állnak szemben, aminek a grúz maffia egyik haszonélvezője.
Vágólapra másolva!

Rekord mértékben nőtt a betörések száma Németországban 2015-ben. Több mint 167 ezer lakásba törtek be tavaly, ami közel 10 százalékos növekedés 2014-hez képest. A rendőrség kiderítette, hogy a betörések egy jelentős hányada mögött a grúz maffia áll, akik a menedékkérelem közel egy éves elbírálási idejét használják ki - írja a Die Welt.

Kapóra jött a káosz

A grúz maffia rájött, hogy Németországban sokkal jövedelmezőbb üzlet a betörés, mint a Kaukázusban, amihez kapóra jött nekik a menekültválság. A maffia tagjainak nem is volt nehéz dolguk, hogy céljukat megvalósítsák:

A migránshullámmal beszivárogtak a nyugat-európai országba, ahol nem kellett mást tenniük, mint benyújtani menedékkérelmeiket.

Németországban átlagosan 8-12 hónap egy menekültstátusz elbírálási ideje. Azzal is tisztában vannak, hogy vissza fogják utasítani a kérelmüket. Ez idő alatt azonban annyi lakásba törnek be, amennyibe csak tudnak.

A menekültválságot használja ki a grúz maffia Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Mobilis betörők

A Németországban elkövetett betörések fennmaradó hányada sem kimondottan a német lakossághoz kötethetők. Több, főleg délkelet-európai és észak-afrikai bűnbanda szakosodott a német ingatlanok kifosztására – derül ki a német bűnügyi rendőrség szakszervezetének (BDK) statisztikájából.

– mondta André Schulz a jelenség kapcsán. A BDK elnöke szerint mindezek a tényezők mágnesként vonzzák a bűnözőket Németországba. A bűnbandák professzionalizmusát az is mutatja, hogy egy-egy városban csak egyszer követnek el bűncselekményt, majd utaznak tovább a következő kiszemelt bűntett helyszínére.

Hamburg a betörők egyik kiemelt célpontja Forrás: Matthias Rhomberg \ Flickr

A rekordtartó

Németországban összesen 167 136 betörést követtek el 2015-ben, ami 9,9 százalékos növekedés a 2014-es 152 123 esethez képest.

A legrosszabb statisztikával Hamburg városa rendelkezik.

A gazdag Hanza-városban egy év alatt 20,2 százalékkal ugrott meg lakásbetörések száma egy év alatt.