Moszkva valamire készül Szíriában

felszállás vadászrepülő vadászrepülőgép
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen két orosz Szu-35-ös vadászbombázó felszáll a szíriai Latakia melletti Hmejmim légi támaszponton. Az orosz elnök két nappja rendelte el a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását.
Vágólapra másolva!
Bár Vlagyimir Putyin március 14-én bejelentette az orosz csapatok kivonását Szíriából, a harci repülőgépek többsége maradt, és azóta is folyamatosan küldik az utánpótlást Oroszországból. Amerikai illetékesek szerint ez komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az oroszok nem készülnek-e tartós szíriai jelenlétre.
Vágólapra másolva!

Amerikai katonai tisztségviselők szerint az orosz beavatkozás csúcspontján 42 vadászgép, illetve bombázó állomásozott a Latakia melletti bázison, és becslések szerint elérte az ötezret a katonák száma.

Putyin bejelentésének másnapján az orosz védelmi minisztérium még videofelvételt is nyilvánosságra hozott az első gépek hazaindulásáról – azóta azonban több katonai gép nem hagyta el Szíriát, értesült amerikai illetékesektől az ABC News.

Két orosz Szu–35-ös vadászbombázó biztos elhagyta Szíriát Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/Vagyim Grisankin

Kétharmaduk maradt

Szerintük mintegy 28 orosz gép repül azóta is a bázisról, és semmi jele nincs annak, hogy a közeljövőben a kivonásukra készülnének.

Szíriában maradt mind a 18 helikopter is – köztük Mi–28-as harci helikopterek, amelyek folyamatosan légi támogatást nyújtanak a kormányhadsereg offenzíváihoz. Állandó bevetésen vannak az orosz tankok és a tüzérségi egységek is – damaszkuszi források szerint az orosz légierő és tüzérség fontos szerepet játszott Palmüra visszafoglalásában is az Iszlám Államtól.

Az utánpótlás folyamatosan érkezik Forrás: MTI/EPA/Orosz Védelmi Minisztérium

Tényleg a dzsihádistákat célozzák

Az oroszok mostanában naponta csak tucatnyi bevetésen vesznek részt, ami sokkal alacsonyabb szám a korábbi száznál, és az amerikaiak szerint azt jelenti, hogy Moszkva betartja a tűzszüneti megállapodást, és csak az Iszlám Államot bombázza.

Az utánpótlás viszont folyamatosan érkezik: március 17-én elindult Novorosszijszkból a Jauza jégtörő, a „szíriai expressznek” nevezett teherszállítók egyike, és továbbiak is követték. A Reuters jelentése szerint nem lehet tudni, hogy mit szállítottak a hajók, de a rakomány nagyon nehéz volt, mert alig látszott a merülési vonaluk.