Visszatért Európába a dzsihádisták harmada

Abdelhamid Abaaoud, ISIS, Iszlám Állam, propagandavideó
Abdelhamid Abaaod, a párizsi merényletek feltételezett szervezője
Vágólapra másolva!
Négy ország adja az Európai Unió területéről származó közel-keleti harcosokat, és becslések szerint a harminc százalékuk már vissza is tért a hazájába – állítja a hágai székhelyű International Center for Counter-Terrorism nevű független kutatóintézet. 
Vágólapra másolva!

Az ICCT legfrissebb jelentése szerint az EU-ból származó 3710 külföldi közül, akik Szíriában és Irakban harcolnak, 2838 német, francia, brit vagy belga. Nem csupán azokat számolták bele, akik az Iszlám Állam oldalán harcolnak, hanem azokat is, akik a Szabad Szír Hadsereg vagy a pesmergák oldalán fogtak fegyvert.

„Sok (EU-tagállam) potenciális biztonsági kockázatnak tekinti a hazatérő külföldi harcosokat; kutatásunk azt jelzi, hogy átlagosan 30 százalékuk már vissza is érkezett” – idézte a jelentést internetes oldalán a Deutsche Welle.

Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek feltételezett szervezője Forrás: Origo

Az EU rendelte meg

A jelentés, amelyet a soros EU-elnök Hollandia rendelt meg, megerősítette, amit eddig is tudni lehetett: népességarányosan Belgium adja a legtöbb fegyverest, míg számszerűen Franciaország „vezet” több mint 900 fővel.

Németországból és Nagy-Britanniából 720-760 ember csatlakozott a harcolókhoz, és közülük 250 tért haza.

A pesmergák között is harcolnak európaiak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Backhaus

Változó okok

Az EU-s állampolgárokat többféle ok motiválja arra, hogy Szíriába vagy Irakba menjenek harcolni. Például a „muszlim hittársakkal való szolidaritás”, az alavita Aszad-rezsim elleni harc, a vágy, hogy olyan helyen éljenek, ahol az iszlám jog uralkodik, az elidegenedés és a társadalmi kirekesztettség, valamint a cél, hogy részesei legyenek a szent háborúnak (dzsihád).

De olyanok is vannak, akiket egyszerűen csak az izgalom és kalandvágy hajt, vagy arra a szociális biztonságra vágynak, amelyet az úgynevezett kalifátus ígér.