Obama megtorpedózta a CIA tervét

Menekült férfi gyermekeivel Aleppóban. Legalább harmincnyolc ember, köztük tizennégy gyerek meghalt a felkelők által végrehajtott bombázásban. Az ágyútűz és rakétatámadások összesen három aleppói kerületet értek, a sebesültek számát az OSDH 150-re tette. Aleppó a polgárháború kirobbanása előtt Szíria második legnépesebb városa és fontos gazdasági központja volt. Jelenleg nyugati részét a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők, keleti részét az elnök megdöntéséért harcoló felkelők uralják. http://www.origo.hu/nagyvilag/20150916-asszad-nem-tavozik-kulfoldi-nyomasra.html
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök 2012-ben megtorpedózta a Központi Hírszerző Ügynökség tervét Basár el-Asszad szíriai elnök megbuktatására, ami pedig sokak szerint megakadályozhatta volna az Iszlám Állam megerősödését.
Vágólapra másolva!

A tervet Doug Laux, a CIA egyik volt munkatársa fedte fel, aki egy évet töltött a Közel-Keleten, tárgyalt szíriai ellenzékiekkel és szövetséges államok hírszolgálati tisztjeivel, beépült az al-Kaidába és a tálibok közé, és erről könyvet is írt, ami a jövő kedden jelenik meg.

Ezt – minden, volt ügynökéhez hasonlóan – alaposan cenzúrázta a CIA; titkos információk nem szerepelhetnek benne, és a részleteket sem hozhatta nyilvánosságra.

Menekült férfi gyermekeivel Aleppóban Forrás: AFP/Karam Al-Masri

A Kongresszus tudott róla

A CIA részletesen kidolgozott tervének csak egyik része volt, hogy titokban felfegyverezzenek és kiképezzenek mérsékelt szíriai ellenzékieket, hogy kikényszerítsék Basár al-Aszad távozását.

Laux megbeszéléseiről a felettesei folyamatosan tájékoztatták a Kongresszus hírszerzési bizottságát, Barack Obama elnök azonban végül elmeszelte a tervet.

Visszanézve Laux nem hiszi, hogy a terv megállíthatta volna az Iszlám Állam felemelkedését, és aligha vetett volna véget a véres szíriai polgárháborúnak. „Nem voltak mérsékeltek” – mondta az NBC Newsnak adott exkluzív interjúban.

A CIA akkori igazgatója, David Petraeus viszont úgy véli, hogy megakadályozhatták volna az Iszlám Állam megerősödését, és ezen a véleményen van Robert Ford volt damaszkuszi nagykövet és Leon Panetta egykori védelmi miniszter is – értesült az amerikai csatorna egykori magas rangú tisztségviselőktől.