Menekültválság: Berlin szerint túl vannak a nehezén

Thomas de Maiziere
German Interior Minister Thomas de Maiziere looks on after a meeting with European Interior and Transport ministers in Paris, on August 29, 2015, to discuss about new security measures days after a shooting occurred on board of an Amsterdam-Paris Thalys train. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Márciusban már csak naponta 140 menedékkérő érkezett Németországba, ezért a német beülgyminiszter óvatosan ugyan, de úgy becsüli, hogy túl vannak a migránsválság csúcspontján. Optimistán nyilatkozott a témában Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.
Vágólapra másolva!

Túlestünk a migránsválság csúcsán - közölte óvatos optimizmussal Thomas de Maiziere német belügyminiszter. A Tagesspiegelben Maiziere nyilatkozata egy nappal azt megelőzően jelent meg, hogy a Brüsszel és Ankara között, a menekültáradat mérséklésére kötött megállapodás értelmében megindul a migránsok visszatoloncolása Görögországból Törökországba.

A válság rendezése még odébb van

A miniszter elmondta, hogy márciusban naponta átlagosan 140 menedékkérő érkezett Németországba,

ami "drasztikus" csökkenés az utóbbi hónapokhoz képest, ám a válság rendezéséhez több lépés hátra van még.

Ezek közé tartozik az EU-Törökország megállapodás végrehajtása, és a felkészülés arra, ha más irányba terelődik a menekülthullám.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint túl vannak a nehezén Forrás: AFP/Alain Jocard

Utóbbi esetben elképzelhetőnek nevezte a belügyminiszter például észak-afrikai befogadóközpontok létrehozását, ahová vissza lehet szállítani a Földközi-tengeren Olaszországba átkelő menedékkérőket, cserébe pedig az emberiesség jegyében át lehetne venni menekülteket az érintett észak-afrikai országból.

Optimista az Európai Parlament elnöke

Hasonlóan nyilatkozott a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) egyik tekintélyes politikusa, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki a Bild am Sonntagnak azt mondta, szerinte az idén az enyhülés szakasza következik a menekültválságban.

- mondta Schulz.