Újabb súlyos vonatbaleset Amerikában

philadephia vonat baleset
PHILADELPHIA, PA - MAY 12: Police tape blocks the area near the wreckage of an Amtrak passenger train carrying more than 200 passengers from Washington, DC to New York that derailed May 12, 2015 in north Philadelphia, Pennsylvania. At least five people were killed and more than 50 others were injured in the crash. Mark Makela/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Halálos áldozatai is vannak annak az amerikai vonatszerencsétlenségnek, amelyben kisiklott az Amtrak cég egyik szerelvénye Philadelphia városától délre. Alig egy éve történt egy hasonló baleset Philadelphiában, akkor nyolcan haltak meg.
Vágólapra másolva!

Kisiklott egy vonat az Egyesült Államokban Philadelphia városától délre - közölte az Amtrak vasúttársaság. Az első jelentések szerint

két ember életét vesztette, többen megsérültek.

A baleset miatt az Amtrak felfüggesztette a vonatközlekedést az atlanti partvidék kulcsfontosságú, New York és Philadelphia közötti északkeleti vasúti folyosóján.

347-en voltak a szerelvényen

Az amerikai hatóságok szerint az Amtrak vasúttársaság New Yorkból a Georgia állambeli Savannah-ba tartó szerelvénye 340 utassal és hétfős személyzettel kisiklott, miután nekiment egy markológépnek a Philadelphiától 24 kilométerre lévő Chester településen.

A WPVI televízió értesüléseit, amelyek szerint ketten életüket vesztették, hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg. A baleset miatt a hatóságok vizsgálatot indítottak.

Egy éve nyolcan haltak meg

Nyolcan meghaltak, és több mint kétszázan megsérültek, amikor tavaly májusban kisiklott Philadelphia északi részén a Washingtonból New Yorkba tartó vonat. Mint arról az Origo is beszámolt, akkor is az Amtrak vasúttársaság egyik szerelvénye siklott ki.

A kisiklott szerelvény tavaly májusban Philadelphia Port Richmond nevű városrészében Forrás: MTI/FR109827 AP/Joseph Kaczmarek

Akkor Sinkovics Ede, a világhírű képzőművész is a kisiklott vonaton ült. Az Origónak a balesetről utóbb úgy nyilatkozott:

Földobott valami nagyon komoly erő a levegőbe. Azt vettem észre, hogy a bőröndök és az emberek is felemelkednek a vagonban.”

Sinkovics Ede elmesélte, hogy alig telt el 5 perc, míg megérkezett az első mentőhelikopter a tragédia helyszínére. Körülbelül 10-12 perc volt, amíg megjöttek az első tűzoltók, rendőrök, a terrorelhárítás munkatársai és a különböző mentőalakulatok. Ő maga is segített a mentésben.

Sztárügyvéd vállalta a pert

A tavalyi vonatbaleset után az Amtrak ellen kártérítési pert indított Rónai Péter, magyar származású amerikai sztárügyvéd.

A kártérítési ügyekre specializálódott ügyvéd képviselte a Costa Concordia óceánjáró balesete magyar áldozatának családját,

és az ő nevéhez fűződik a Philadelphiában, a Delaware folyón történt kacsahajó-tragédiában elhunyt két magyar diák szüleinek és a baleset károsultjainak sikeres pere is.

Rónai Péter ügyvéd Fotó: Bielik István - Origo

Az ügyvéd a tavalyi Amtrak-balesetről az Origónak azt mondta, a vonat kétszer akkora sebességgel vette be az ívet, mint a megengedett 80 kilométer per óra, ezért történt a tragédia.