Az ukrán elnök is érintett az offshore-botrányban

GettyImageRank2 POLITICS WASHINGTON, DC - MARCH 31: Ukrainian President Petro Poroshenko speaks after he laid a floral basket at the Holodomor Memorial on March 31, 2016 in Washington, DC. Poroshenko is in Washington to attend the 2016 Nuclear Security Su
Petro Porosenko
Vágólapra másolva!
Petro Porosenko neve is szerepel azon a listán, amely az offshore-cégek tulajdonosainak nevét tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Ukrajna első embere ahelyett, hogy az alkotmány és az elnökre vonatkozó törvények szerint megszabadulna a tulajdonában lévő vállalattól, nem is egy, hanem egyszerre három offshore-cégbe igyekszik átmenteni a Roshen csokoládébirodalomban lévő vagyonát – állítja az ukrán Hromadszke TV tényfeltáró újságírója. „Az elnök kettős élete" című műsorban Anna Babinec az óriási nemzetközi botrányt kavaró listára hivatkozik, amelyet egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyagai alapján a német Süddeutsche Zeitung hozott nyilvánosságra.

Az ukrán korrupcióellenes iroda (NABU) nem vizsgálja Petro Porosenko elnök befektetéseit, mert az államfőre nem terjed ki hatásköre - közölte hétfőn az iroda, miután a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratok nyilvánosságra kerültek.

A dokumentumban Petro Porosenkóval együtt összesen 20 ukrán üzletember és vezető politikus szerepel. Az államelnök mellett eddig csupán két név került nyilvánosságra. Az egyik egy Ukrajnában tevékenykedő angol üzletemberé, míg a másik Pavlo Lazarenkóé, aki 1996 júniusa és 1997 júliusa között volt Ukrajna miniszterelnöke, és akit minden idők egyik legkorruptabb ukrán politikusaként tartanak számon.

Petro Porosenko Forrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

A kiszivárogtatás Ukrajna elnökére nézve azért is kínos, mivel csak nemrégiben jelentette be, hogy a nevével fémjelzett Roshen cégbeli részesedését egy bizalmi vagyonkezelőnek adta át. Ez szerinte tökéletesen megfelel a nemzetközi eljárásnak és az ukrán törvényeknek.

Nem kommentált

Azt, hogy a szóban forgó vagyonrész átruházása a saját offshore-cégein keresztül történik, Petro Porosenko személyesen még nem kommentálta. Az elnök jogi tanácsadói azt állítják, hogy az ilyen offshore-piramisok közbeiktatása minden további nélkül megfelel a nemzetközi piaci gyakorlatnak.

Ezt olyankor alkalmazzák, amikor egy céget egy stratégiai befektetőnek kívánnak eladni

– írja a RIA Novosztyi hírügynökség.

Más politikusok is érintettek lehetnek

Elemzők szerint könnyen előfordulhat, hogy a nyilvánosságra került listán szereplő további 17 ukrán személy között még számos vezető politikus, elsősorban Julija Timosenko neve is szerepelni fog.