Magyarország szövetségesének first ladyje is offshore-ozott

- HORIZONTAL PRESIDENT PRESIDENT OF THE REPUBLIC OFFICIAL VISIT DIPLOMACY FIRST LADY WIFE MEDAL LEGION OF HONOR FLAG Azerbaijan's President Ilham Aliyev (R) poses beside first lady Mehriban Aliyeva after she was awarded with the Legion d'Honneur medal fro
Azerbaijan's President Ilham Aliyev (R) poses beside first lady Mehriban Aliyeva after she was awarded with the Legion d'Honneur medal from the hands of French President Nicolas Sarkozy in Baku in Baku on October 7, 2011. AFP PHOTO / POOL / PHILIPPE WOJAZER
Vágólapra másolva!
Mehriban Aliyeva azeri first lady nemcsak a Magyar Érdemrend kitüntetéssel büszkélkedhet, hanem a világméretű offshore-botrány egyik szereplője is lett. A kiszivárogtatott, 2,6  terabájtnyi adatok között az azeri elnöki család több tagjának neve is felbukkant.
Vágólapra másolva!

Az azeri elnök felesége, Mehriban Aliyeva társigazgatóként bukkan fel egy Panamában bejegyzett cégben. A hétfőn kipattant offshore-botrány az elnöki család több tagját sem kerülte el – olvasható a Szabad Európa rádió honlapján.

Leosztották a családban

Az azeri first lady, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott adatok szerint, 2005-ben lett annak az offshore cégnek az ügyvezető igazgatója, ami a kezében tartja a kaukázusi ország egyik legnagyobb vállalkozását, az AtaHoldingot.

Azerbajdzsán különösen kitett a kőolaj- és földgázkivitelnek Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ilham Aliyev azeri elnök többi családtagjának sem kell aggódnia a jövője miatt.

Az azeri elnök két lánya aranykitermelést végző cégekben kaptak részesedést.

Ha mindez nem biztosítaná az elnöki lányok megélhetését, Leyla, az idősebb lány a Baku magazin szerkesztője, míg a fiatalabb az állami mobiltársaságban, az Azerfonban tart részvényeket. Heydar, az elnök egyetlen fia Dubajban üzletel inagtlanokkal. A luxusbefektetések értéke eléri a 44 millió dollárt – derül ki az International Consortium of Investigative Journalists oknyomozásaiból.

Sevil Aliyeva, az elnök testvére a Brit Virgin-szigeteken rejtette el a dollármillióit.

A kiszivárogtatott iratok szerint a céget szintén 2005-ben jegyezték be. Sevil mindamellett London egyik luxuskerületét adta meg lakhelyéül a cégiratokban.

Orbán Viktor miniszterelnök átadja a Magyar Érdemrend kitüntetést Ilham Aliyev azeri elnök feleségének, Mehriban Aliyevának Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán kitüntette

Az Aliyev házaspár nem ismeretlen a magyar politikai vezetés köreiben sem. Magyarország az elmúlt években egyre szorosabbra fűzi a szálakat Azerbajdzsánnal.

Orbán Viktor miniszterelnök márciusi bakui látogatásán a Magyar Érdemrenddel tüntette ki a kaukázusi ország első asszonyát. Mehriban Aliyeva az indoklás szerint a két ország közötti kapcsolatok előmozdításáért kapta a magas rangú elismerést.

Aliyev elnök 2014 novemberében járt nálunk, míg Orbán Viktor március első hétvégéjén viszonozta az elnöki vizitet. A magyar miniszterelnököt a márciusi útján mintegy 70 fős üzleti delegáció is elkísérte Bakuba, ahol azeri–magyar üzleti fórumot is tartottak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Azerbajdzsán Magyarország barátja Forrás: MTI/Illyés Tibor

Magyarország barátja

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a magyar–azeri gazdasági együttműködés új dimenzióba lépett idén. A külgazdasági és külügyminiszter szerint

Azerbajdzsán stabil partnere, szövetségese, barátja Magyarországnak.

A tavaszi találkozón négy megállapodást írtak alá. Az egyik a mezőgazdaságot érinti. Egy másik egyezség szerint a magyar vállalatok szállíthatnak városüzemeltetési technológiákat Azerbajdzsánba. Emellett két megállapodást írtak alá még az IT-területen.

A befektetések hátterét a magyar kormány biztosítja az Eximbankon keresztül egy 200 millió dolláros hitelkerettel.