Tüntetők követelik az izlandi kormányfő lemondását

offshore tüntetés izland
Reykjavík, 2016. április 5. Tüntetők követelik Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását a parlament épülete előtt Rekjavíkban 2016. április 4-én, miután nyilvánosságra került, hogy a kormányfő érintett lehet az eltitkolt offshore ügyletekben. A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. A kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel. (MTI/EPA/Birgir Por Hardarson)
Vágólapra másolva!
Tüntetések kezdődtek Reykjavíkban, követelve Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását. A szigetországi kormányfő is érintett lehet az eltitkolt offshore-ügyletekben.
Vágólapra másolva!

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. A kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel, köztük több izlandi politikusé, köztük a miniszterelnök Sigmundur David Gunnlaugssoné.

Gunnlaugsson az adatok szerint a feleségén keresztül dollármilliókat rejteget egy adóparadicsomban. A kormányfő 2007 novemberében alapította a Wintris Inc. offshore céget a Brit Virgin-szigeteken.

Példátlan méretű tömeg követelte a kormányfő, a pénzügyminiszter és a belügyminiszter távozását Forrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

Hétfőn este több mint tízezer ember követelte Reykjavík központjában a miniszterelnök lemondását. A mindössze 330 ezer lakosú szigeten példátlan méretű tömegtüntetésen kántáltak, sípoltak és barikádokat építettek a tiltakozók. Többen banánnal integettek, jelezve ezzel, hogy országuk a botrány miatt banánköztársasággá vált.

A hitelüket vesztett politikusok ellen tüntettek Forrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

A tüntetők szerint a kormányfő, az ügyletekben szintén érintett pénzügyminiszter és a belügyminiszter is elvesztette minden hitelét, így azonnal távozniuk kell.

Nem tudja, mit jelent az erkölcs

Sigmundur David Gunnlaugsson elődje, Johanna Sigurdadottir - aki 2009 és 2013 között volt kormányfő - vasárnap este a Facebookon szólította fel lemondásra a jelenlegi miniszterelnököt. "Az embereknek nem lehet olyan miniszterelnöke, aki hazudik nekik. A miniszterelnök arról tett tanúbizonyságot, hogy nem bízik az izlandi pénzügyi és gazdasági rendszerben, hiszen egy pénzügyi paradicsomba menekítette a pénzét. Úgy tűnik, a miniszterelnök nem tudja, mit jelent az erkölcs" - írta Sigurdadottir.