Autonómiakövetelés és bombariadó Kárpátalján

A Kárpátaljai Megyei Tanács épülete
Vágólapra másolva!
A Kárpátalja különleges közigazgatási térséggé nyilvánításáról szóló 1991-es népszavazás érvényesítésére szólították fel Ukrajna vezetőit a megyei döntéshozók.
Vágólapra másolva!

1991 decemberében a szavazásra jogosult kárpátaljai lakosok 78 százaléka arra voksolt, hogy

Kárpátalja autonóm területként kerüljön az akkor önállósuló Ukrajna kötelékébe.

A megyei tanács erre emlékeztette frissen elfogadott beadványában az államfőt, a parlamentet és a kormányt, mert a meghirdetett decentralizációval ellentétben Kijev egyre kevesebb döntéshozói teret hagy a helyi önkormányzatoknak.

Mint a Szovjetunió széthullásakor

A beadvány szerzői szerint a lakosságnak manapság egyfajta „déjà vu” érzése van, mivel az ország jelenleg is hasonló gazdasági és politikai válságba került, mint a Szovjetunió széthullásakor. A Kárpátaljai Megyei Tanács ezért

Ukrajna alkotmányának és az ország törvényeinek azonnali módosítását követeli,

hogy azok minden tekintetben megfeleljenek a nemzetközi és az uniós elvárásoknak, elsősorban a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának.

A Kárpátaljai Megyei Tanács épülete Forrás: http://zakarpattya.net.ua/

Az utolsó esély

A megyei döntéshozók úgy gondolják, hogy Ukrajna megmentésének utolsó esélye az, ha mielőbb teljes pénzügyi és közigazgatási függetlenséggel ruházza fel a helyi önkormányzatokat – mondta az Origónak Péter Csaba kárpátaljai képviselő.

Szeparatizmussal vádolnak

A szélsőséges nacionalista és hazafias szervezetek a beadvány elfogadása után azonnal szeparatizmussal és Ukrajna területi egységének megbontására irányuló törekvéssel vádolták meg a megyei tanács képviselőit, követelve a hatóságok haladéktalan beavatkozását. A határozat elfogadását megelőzően még bombariadó is volt, ám a testület ennek ellenére folytatta a munkáját.