Hillary Clintont is elérte az offshore-botrány

Presidential Candidate Hillary Clinton Attends Meetings With Legislators  On Capitol Hill GettyImageRank2 HORIZONTAL Waist Up USA Washington DC POLITICS Hillary Clinton Capitol Hill ELECTION PRESIDENTIAL ELECTION SECRETARY OF STATE ARRIVAL Blocked Terms H
WASHINGTON, DC - JULY 14: Democratic U.S. presidential hopeful and former U.S. Secretary of State Hillary Clinton (C), accompanied by her presidential campaign chairman John Podesta (L) , and David McCallum (R), Deputy Chief of Staff of Senate Minority Leader Harry Reid (D-NV), arrives at the weekly Democratic Senate Policy Luncheon July 14, 2015 on Capitol Hill in Washington, DC. Clinton is visiting the Hill today and has multiple meetings with congressional Democrats. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak bizalmi embereivel is kapcsolatban áll a panamai offshore-botrányban érintett egyik milliárdos és az egyik orosz bank, melynek érdekeit Clinton kampányfőnökének lobbicége képviseli Washingtonban. Hillary Clinton egyelőre nem reagált a hírre. 
Vágólapra másolva!

Oroszország egyik legnagyobb bankjáról, a Szberbankról és Bidzina Ivanisvili grúz milliárdosról van szó: mindketten érintettek az offshore-botrányban és mindkettőjüket Clinton bizalmi emberei képviselik Washingtonban.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök belső köreihez tartozó Szberbankkal a demokrata elnökjelölt-aspiránsnak a Podesta-csoport révén van közvetett kapcsolata. A lobbicéget John Podesta és testvére alapította, ügyvezetője pedig Tony Podesta, John testvére.

John Podesta jelenleg Hillary Clinton kampányfőnöke, korábban pedig az Obama-kormány tanácsadója volt.

A kapcsolatról először hírt adó Washington Free Beacon szerint a Szberbank a múlt hónapban kötött szerződést Podesta lobbicégével, azért, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciókkal összefüggő ügyekben lobbizzon az érdekében.

Hillary Clinton, a háttérben balra John Podesta, a kampányfőnöke Forrás: AFP/2015 Getty Images/Alex Wong

A panamai ügyvédi irodából kikerült dokumentumokban szintén említett Bidzina Ivanisvili grúz milliárdos - aki 2012 októbere és 2013 novembere között hazája miniszterelnöke volt - Hillary Clinton másik bizalmi emberével, hosszú évek óta személyes jó barátjával, Sidney Blumenthallal áll szoros kapcsolatban.

Ivanisvilit a Washington Free Beacon Putyin elnök szövetségeseként említi, és emlékeztet arra, hogy a grúz politikus neve többször is szerepelt Clinton vitatott - és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által éppen most vizsgált - elektronikus levelezésében. Sidney Blumenthal volt az, aki - éppen az e-mailek tanúsága szerint - megteremtette a kapcsolatot az akkor még külügyminiszter Clinton és Ivanisvili között.

Hillary Clinton egyébként nem szerepel a panamai offshore-botrányban.

Ám a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelmét megnehezítheti, hogy vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor már támadja is őt azért, mert annak idején - George W. Bush elnöksége alatt - támogatta a Panamával, Kolumbiával és Dél-Koreával megkötött szabadkereskedelmi egyezményt, amelynek veszélyeire Sanders már akkor felhívta a figyelmet. A vermonti szenátor ellenezte és ellenzi ezt az egyezményt, mert meggyőződése szerint nagyon erősen korlátozza a kormány lehetőségeit a törvénytelen pénzügyi akciók ellenőrzésére.

Elemzők szerint a demokraták elnökjelölt-aspiránsi vitáira a következő hetekben rányomja majd bélyegét az offshore-botrány.