A terroristák keresik Schengen gyenge pontjait

menekültek migránsok
Röszke, 2015. szeptember 3. Rendőrök vizsgálják át egy magyar embercsempész autóját az M5-ös autópálya röszkei pihenőjében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Tavaly ötször annyian csaptak fel embercsempésznek, mint egy évvel korábban. A menekültkrízist azonban a terroristák is kihasználták. A párizsi merénylők közül többen is hamis szír papírokkal könnyedén áthajókáztak az Égei-tengeren, és beszivárogtak Európába – derül ki többek között a Frontex legfrissebb jelentéséből. 
Vágólapra másolva!

Európában soha nem látott méreteket öltött a menekültkrízis tavaly. 1,82 millió illegális határátlépést észleltek a hatóságok, hatszor annyit, mint egy évvel korábban – derül ki az Európai határőrizeti ügynökség, a Frontex 2015-ről készített jelentéséből.

A módszer a régi, az útvonal változott

Rekordszámú határátlépést tavaly Görögország partjainál regisztráltak, ahová 885 400 menekült érkezett az Égei-tengeren. A jelentésből kiderül, hogy a migránshullám érezhetően az év második felére hatalmasodott el. A közel 890 ezer migránsból 803 ezren 2015 második felében hajóztak át Törökországból, legtöbben szírek (legalábbis szír iratokkal rendelkezők), afgánok és irakiak.

A Földközi-tengeren keresztül tízszer kevesebben jöttek tavaly, mint egy évvel korábban.

A migránsok száma 154 ezerre csökkent a térségben, mégpedig azért, mert az embercsempészek Görögország felé terelték át az Európába igyekvőket.

Egyre többen választották a balkáni útvonalat Forrás: L. Nagy Gábor

Görögország után pedig nem volt nehéz dolguk, hogy a balkáni útvonalon eljussanak a kiszemelt nyugat-európai államokba. Csak a szerb–horvát és szerb–magyar határokon 764 ezer migránst számoltak össze 2015-ben.

Gyümölcsöző üzlet

Rekordot döntött a beadott menekültkérelmek száma is tavaly. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal, az EASO adatai szerint 1,35 milliót nyújtottak be.

A menekültek növekvő száma miatt egyre többen kezdtek embercsempészettel foglalkozni.

A Frontex szerint tavaly 12 ezren, főként marokkóiak, spanyolok, albánok és szírek foglalkoztak embercsempészettel.

A legtöbb embercsempész marokkói, spanyol és albán állampolgár Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

A terroristák is ráharaptak

A schengeni határok elégtelen ellenőrzése a terroristáknak is lehetőséget teremtett, hogy észrevétlenül beszivárogjanak Európába. Az uniós határügynökség jelentésében is figyelmeztet, hogy

a menekültek ellenőrizetlen beáramlása növeli a terrorkitettséget Európában.

A párizsi merénylők közül ketten is Törökországon keresztül először a görög Lerosz-szigetére hajóztak, majd a menekültek tömegében elvegyülve, hamis szír okmányokkal besétáltak Európába.

A Frontex a menekültek hátterének minél előbbi ellenőrzését sürgeti, mivel a többségük papírok nélkül érkezett a kontinensre.