Bernie Sandersnek jól jön az offshore-botrány

Bernie Sanders
A körítés hasonló Sandersnél is
Vágólapra másolva!
A legfrissebb országos felmérés szerint egyenlőre áll a két demokrata elnökjelölt-aspiráns. A panamai offshore-botrány azonban Bernie Sandersnek kedvezhet.
Vágólapra másolva!

Az új McClatchy-Marist országos felmérés eredménye szerint Sanders két százalékponttal vezet Clintonnal szemben: előbbit 49, utóbbit 47 százalék támogatja. A cég legutóbbi, novemberi közvélemény-kutatásában a volt first lady és külügyminiszter még 22 százalékos előnnyel vezetett riválisával szemben.

Bernie Sanders az elit ellen kampányol Forrás: AFP/Getty Images/Stephen Maturen

Lényeges különbségek

A vermonti szenátor magasan veri a volt külügyminisztert a latinók között: 63 százalékon áll 31-gyel szemben.

Mögötte állnak a fiatalok is:

a 45 évnél fiatalabbak körében 64, a 30 év alattiaknál 76 százalék őt támogatja.

Clinton a 45 évnél idősebbek és az afroamerikaiak körében vezet 26 százalékponttal – ismertette a felmérés eredményét a CBS News.

New York sok mindent eldönthet Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Panama is beszáll

Bár Hillary Clinton közvetlenül nem, csak a kampányfőnöke révén érintett a panamai offshore-botrányban, az így is Bernie Sanders malmára hajthatja a vizet – vélekedett véleménycikkében a brit Independent elemzője.

A volt first lady ugyanis

sok amerikai szemében a gazdag, befolyásos elit képviselője,

azoké, akik hasznot húznak az adóelkerülő mesterkedésekből.

Bernie Sanders viszont ennek éppen az ellenkezőjét képviseli, és ezt nem is győzi hangsúlyozni a kampány során.

A Clinton család vitathatatlanul az elit része Forrás: MTI/EPA/Craig Lassig

Minél tovább húzódik, annál rosszabb

Nem segít Clintonnak az sem, hogy

komoly szerepet játszott a Panamával kötött szabadkereskedelmi egyezmény átpréselésében,

miközben Sanders élesen és hangosan ellenezte azt, méghozzá éppen azzal érvelve, hogy az súlyosan korlátozza az amerikai kormányzat lehetőségeit a megkérdőjelezhető vagy kimondottan illegális ügyletek megakadályozásában.

Minél tovább tart a botrány, annál valószínűbb, hogy az eddig bizonytalan szavazók Sanders mögé sorakoznak fel, pedig a szenátor így is nagy nyerő szériában van, hiszen az utóbbi nyolc előválasztásból hetet megnyert.

New York jön

Április 19-én tartják az előválasztást New Yorkban, ahol 247 delegátus megszerzése a tét. A város Hillary Clintonnak hazai pálya, hiszen az államot képviselte szenátorként 2009 és 2013 között, és egyelőre úgy tűnik, hogy most is neki áll a zászló.

A Quinnipiac Egyetem felmérése szerint legalábbis 54 százalék támogatta őt Sanders 42 százalékával szemben – a kutatás eredményét azonban 31-én hozták nyilvánosságra, és a panamai sztori a New York-iakat is eltántoríthatja.