Letette a hivatali esküt Koszovó új elnöke

Hashim Thaci új koszovói elnök dolgozószobájában, miután letette hivatali esküjét a koszovói parlamentben 2016. április 7-én. Az eskütételt az ellenzék bojkottálta.
Vágólapra másolva!
A parlament díszülésén letette a hivatali esküt Hashim Thaci, Koszovó új elnöke. Az ellenzék bojkottálta az ülést.
Vágólapra másolva!

Letette köztársasági elnöki esküjét csütörtökön Pristinában Hashim Thaci, aki eddig koszovói külügyminiszter, korábban pedig miniszterelnök is volt - írja a Koha Ditore koszovói napilap.

Hashim Thaci lett koszovó új elnöke Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Az új elnök az esküt a parlament díszülésén tette le, amelyet az ellenzék bojkottált. A hivatalos beiktatást pénteken tartják Pristina főterén számos külföldi állam- és kormányfő, valamint diplomata jelenlétében. A ceremóniára 50 országból mintegy 1200 embert várnak.

Akadályozzák a parlamenti munkát

Az ellenzéki pártok nem tervezik a ceremónia megzavarását, ugyanakkor a bejelentések szerint továbbra is akadályozni fogják a törvényhozás munkáját.

Az ellenzékiek fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját szeptember óta Forrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szeptember óta

tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját.

Azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával tavaly augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. A munkát mindaddig akadályozzák, amíg követelésük nem teljesül.

Thaci korábban az Origónak azt mondta, hogy kiáll a Szerbiával kötött megállapodás mellett, mert annak nincs alternatívája.

Miniszterelnök volt

Hashim Thachit február végén választotta meg a pristinai parlament, a szavazás harmadik körében, amikor már az egyszerű többség is elegendő volt a szavazáshoz.

A politikus Atifete Jahjagát váltja ezen a poszton.

Hasim Thaci hat évig, a Szerbiától való függetlenség 2008-as kikiáltásától 2014-ig volt miniszterelnöke Koszovónak. A kilencvenes évek elejétől a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője volt. Az 1998-99-es koszovói háború után lépett politikai pályára, megalakította a Koszovói Demokrata Pártot (PDK).

A 2014-es választásokat ugyan a PDK nyerte meg, a koalíciós tárgyalások után azonban Thaci nem maradt miniszterelnök, hanem kormányfőhelyettesként és külügyminiszterként folytatta politika pályafutását.