Párizsban mostantól tilos fizetni a szexért

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Nehéz idők jönnek a prostituáltak kuncsaftjaira Franciaországban. A párizsi parlament két éves vita után elfogadta a törvényt, mely szerint súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik igénybe veszik az örömlányok szolgáltatását. 
Vágólapra másolva!

Franciaország is csatlakozott azon országoknak a sorához, ahol illegális igénybe venni a prostituáltak szolgáltatásait. A francia képviselők szerdán fogadták el a törvényjavaslatot, mely szerint a kuncsaftokat akár

3750 euróra (1,2 millió forintra) is lehet büntetni.

Sőt, az elítélteknek kurzusokon is részt kell venniük, ahol az örömlányok helyzetéről kell előadásokat hallgatniuk.

A prostitúció legális, igénybe venni már tios. Forrás: AFP/Valery Hache

Két évig vitáztak

A törvény elfogadását nem kevés vita előzte meg, a javaslatotról két évig vitáztak, mert a párizsi parlament két háza nem értett egyet a kérdésben.

A kérdés a prostituáltakat is megosztotta, legalább hatvanan a parlament előtt tüntettek a törvény ellen. Az egyik transzparensen az állt:

A francia prostituáltak szakszervezete szerint a törvény miatt rengeteg örömlány megélhetése kerül majd veszélybe. Egyes becslések szerint az országban 30-40 ezer nő él meg a testéből.

A svédeknél már bevált

A törvény támogatói azzal érvelnek, hogy segíti majd az embercsempészek elleni harcot. A rendelet részeként az országban dolgozó

külföldi szexmunkások könnyebben kapnak majd ideiglenes tartózkodási engedélyt, ha más munkát keresnek.

A világon elsőként Svédország vezette be, hogy nem a prostituáltakat, hanem a kuncsaftokat bünteti. A svéd hatóságok szerint a törvény 1999-es bevezetése óta csak Stockholmban negyedére esett vissza a szexmunkások száma.