Putyin szerint hangszereket vett az offshore-csellista

politics Horizontal
A picture taken on November 21, 2009 shows then Russia's President Vladimir Putin (front) and Russian cellist Sergei Roldugin, artistic director of the St. Petersburg House of Music, visiting the house, formerly a palace owned by Grand Duke Alexei Romanov, in St. Petersburg. A Russian cellist who stays out of politics, Sergei Roldugin has called his friend Vladimir Putin a de-facto "brother". Now the "Panama Papers" leak, analysed by Russian journalists, puts him at the top of an offshore empire worth more than $2 billion that has made Putin's circle fabulously wealthy. / AFP / Sputnik / DMITRY ASTAKHOV
Vágólapra másolva!
Az orosz elnök, aki szerint a panamai kiszivárogtatásokkal Oroszországot akarják meggyengíteni a nyugatiak. Szerinte barátja, a csellista jó ügyre költötte az offshore-ügyekből származó pénzt. Azt is mondta viszont, hogy neki ehhez az egészhez semmi köze.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin rossz néven veszi, hogy bár a neve nem szerepel a panamai papírokban, a világsajtó mégis úgy tesz, mintha ő is érintett volna. Szerinte róla ugyan nem találtak semmit, de

megtalálták néhány ismerősét és barátját.

Róluk "kiástak valami anyagot" és azt összeillesztették - mondta az orosz elnök egy sajtótájékoztatón.

Az egyik ilyen barát Szergej Roldugin csellóművész, aki korábban tagadta, hogy üzletember volna. A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott adatok szerint viszont Rolduginnak a bankszektortól kezdve a hadiiparig minden területen vannak érdekeltségei. Brit pénzmosás elleni szervezetek képviselői szerint a cégháló valójában nem működhetne Putyin nélkül: az állami irányítás alatt álló orosz vállalatoktól származó pénzek offshore cégeken keresztül alakulnak át magánvagyonokká.

Aki Putyin mögött áll: Szergej Roldugin Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Putyin szerint viszont ez a fajta érvelés csak egy nuygati cselszövés része. "Ellenfeleinket mindenekelőtt az orosz nemzet, a soknemzetiségű orosz nép egysége és szilárdsága nyugtalanítja. Arra törekednek, hogy belülről ingassanak meg és engedelmesebbekké tegyenek bennünket" - mondta az elnök.

Az offshore-botrány célzott kirobbantásával az Egyesült Államok "bizonyos tisztségviselőit és hivatalos ügynökségeit" vádolta meg. Szavai szerint az amerikai kormány néhány (meg nem nevezett) tisztségviselője viszont bocsánatot kért kért a történtekért. "Nem azért, mert szégyellik magukat, hanem azért, mert okosabbak azoknál, mint akik ezt tették" - mondta.

Az elnök szerint semmilyen törvénytelenség nem történt,

sőt Oroszország jól járt az offshore cégekkel. Szergej Roldugin csellista például majdnem minden vállalkozásból szerzett pénzét arra költötte, hogy hangszereket vásároljon külföldön, amelyeket orosz közintézményeknek adományozott - mondta Putyin. Roldugin más módon, például rendezvények szervezésével is támogatta az orosz kultúrát. Az elnök szerint a zenész semmilyen törvénytelenséget nem követett el.