Háborús ellenfelekhez megy a pápa

FERENC pápa
Havanna, 2016. február 12. Ferenc pápa (j) és Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtér tranzitvárójában 2016. február 12-én. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozik egymással a római katolikus és az orosz ortodox egyház feje. Ferenc pápa úton Mexikóba állt meg Havannában, ahol Kirill hivatalos látogatást tesz. (MTI/EPA/Reuters pool/Max Rossi)
Vágólapra másolva!
Két látogatást is tesz Ferenc pápa idén a konfliktusoktól sújtott kaukázusi régióba: június 24–26. között Örményországot, szeptember 30. és október 2. között pedig Grúziát és Azerbajdzsánt keresi fel – közölte a Vatikán szombaton.
Vágólapra másolva!

Meg sem említik a pápa kaukázusi útját bejelentő közleményben azt, hogy a múlt hét végén heves összecsapások törtek ki az azeri hadsereg és a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah terület fegyveres ereje között.

Pedig Ferenc pápa meglátogatja az ellenfeleket.

Elmegy Örményországba és Azerbajdzsánba is. Egy harmadik kaukázusi országot is felkeres idén az egyházfő: Grúziát.

Kapcsolatot épít

A tervezett látogatás részben a régióban székelő ortodox egyházfők meghívására vezethető vissza. Ferenc pápa a katolikus egyház és a keleti ortodoxok közti kapcsolatok javítására törekszik. Mindhárom kaukázusi országban nagyon kevés római katolikus él. Az azeriek 95 százaléka muzulmán, a grúzok több mint 80 százaléka ortodox keresztény, az örmények több mint 90 százaléka pedig az örmény apostoli egyház követője.

A pápa az ortodox egyházzal is jó kapcsolatra törekszik. A képen Ferenc pápa és Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája látható a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtér tranzitvárójában 2016. február 12-én. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott egymással a római katolikus és az orosz ortodox egyház feje Forrás: MTI/EPA/EFE/REUTERS POOL/Max Rossi

A Vatikán már márciusban bejelentette, hogy tanulmányozza Ferenc pápa örményországi látogatásának lehetőségét. Federico Lombardi szentszéki szóvivő akkor azt mondta, hogy az egyházfő útjának programját még nem dolgozták ki, és a vatikáni illetékesek sem utaztak még az országba a pápai látogatásokat megelőző "helyszíni szemlére".

Utoljára II. János Pál látogatott Örményországba 2001-ben,

az örmények kereszténységhez való csatlakozásának 1700. évfordulóján. A katolikus egyházfő akkor az oszmán birodalom végnapjaiban az örmények ellen elkövetett népirtásra emlékező jereváni emlékműnél is imádkozott.

Feszültség jöhet

Ferenc pápa tavaly április 12-én a Szent Péter-bazilikában az örmények 1915-ös legyilkolásának 100. évfordulója alkalmából bemutatott örmény rítusú misén népirtásnak nevezte az egy évszázaddal korábban történteket. Ezt követően Törökország visszahívta szentszéki nagykövetét, akit idén februárban küldött vissza Rómába. Amennyiben Ferenc pápa látogatása során ismét hasonló kijelentéseket tesz, az komoly feszültségeket okozhat Ankara és a Vatikán között.