Nem volt házkutatás az offshore-ügyvédeknél

Horizontal panoramic
View of a sign outside the building where Panama-based Mossack Fonseca law firm offices are in Panama City, on April 4, 2016. A massive leak -coming from Mossack Fonseca- of 11.5 million tax documents on Sunday exposed the secret offshore dealings of aides to Russian president Vladimir Putin, world leaders and celebrities including Barcelona forward Lionel Messi. An investigation into the documents by more than 100 media groups, described as one of the largest such probes in history, revealed the hidden offshore dealings in the assets of around 140 political figures -- including 12 current or former heads of states. AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA / AFP / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
A panamai offshore-botrány középpontjában álló ügyvédi irodát még nem keresték meg nyomozók - mondta a Bild című német lapnak a Mossack Fonseca egyik alapítója, Ramón Fonseca. San Salvadorban viszont már volt egy rajtaütés.
Vágólapra másolva!

Az offshore-botrányt kirobbantó információtömeget, a 11 és fél millió e-mailt nem cégen belülről szivárogtatta ki valaki, hanem egy külföldi számítógépről törtek be az ügyvédi iroda informatikai rendszerébe - mondta a német Bildnek Ramón Fonseca, a Mossack Fonseca ügyvédi iroda egyik alapítója és tulajdonosa. Azt állítja, hogy tudja is, melyik országban volt a számítógépes kalóz, amikor az adatokat megszerezte, de nem árulhatja el.

Arról is beszélt, hogy a rendőrség még nem kereste őket.

- mondta. Szerinte azért furcsa, hogy még nem szállt ki hozzájuk a rendőrség, mert a hatóságok minden újabb szivárogtatás után nyomozást jelentenek be ellenük.

A Mossack Fonseca központja Panamában Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

El Salvadorban viszont rajtaütöttek hatóságok a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda helyi kirendeltségén, a fővárosban, San Salvadorban.

A hatóságok közlése szerint dokumentumokat, számítógépeket, adathordozókat foglaltak le. Az ügyészség azt is elmondta, hogy az iroda bejáratáról csütörtökön eltávolították a cég emblémáját, az egyik ott dolgozó pedig azt mondta, épp költöznek.

Vannak ügyei a tulajdonosnak

Ramón Fonseca egészen a közelmúltig a panamai kormánypárt elnöke volt, és különleges tanácsadói szerepet töltött be Juan Carlos Varela elnök kabinetjében. Idén februárban kényszerült lemondani, miután a Mossack Fonseca brazíliai leányvállalatát

kapcsolatba hozták egy megvesztegetési üggyel.

A Bildnek adott szombati interjújában Fonseca azt hangoztatta, hogy "világszerte ügyvédek ezrei" végzik ugyanazt a "teljességgel törvényes" munkát, amit a Mossack Fonseca is csinál. Az iroda különböző országokban székhellyel bíró, névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfeleinek, "s ez teljesen legális üzlet egy olyan világban, ahol senki sem akar több vállalatot a saját neve alatt bejegyeztetni".

Fonseca megjegyezte, hogy ügyfeleik számára "40 év alatt 250 ezer céget alapítottak, amelyeket (tulajdonosaik) a legkülönbözőbb célokra használtak fel, az esetek 99,99 százalékban jó ügyek érdekében."

Külön hangsúlyozta, hogy irodájuk 30 alkalmazottja alaposan ellenőrzi az ügyfeleket, de hogy ők később mihez kezdenek új cégükkel,

az nem az ő felelősségük.

Az offshore cégek többsége nem Panamában van bejegyezve, hanem más országokban, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és a Brit Virgin-szigeteken - tette hozzá Fonseca, értetlenségét fejezve ki, hogy miért pont ők kerültek az offshore ügyek célkeresztjébe.

Izlandon tüntettek a botrányba keveredett kormányfő ellen Forrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

Juan Carlos Varela panamai elnök szerdán bejelentette, hogy kormánya hazai és nemzetközi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre.

Kikerültek a dokumentumok

Múlt vasárnap hatalmas információtömeg került nyilvánosságra a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától a világ volt és jelenlegi politikai vezetői, valamint üzletemberek, hírességek, neves sportolók és bűnözők titkos offshore üzleteiről. A több százezer céggel kapcsolatos adatokat egy titkos forrás szivárogtatta ki a Süddeutsche Zeitung című német lapnak, amely az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együttműködve látott hozzá a dokumentumok feldolgozásához és közzétételéhez.