Váratlanul előkerült Ramil Safarov, az azeri baltás gyilkos

Ramil Safarov Azerbajdzsán
Vágólapra másolva!
Évek után először szerepel az azeri hírekben a baltás gyilkosként hírhedtté vált Ramil Safarov. Az április elején kirobbant azeri–örmény tűzharcban lelőtt helikopterpilóták temetésén tűnt fel, alighanem demonstratív szándékkal.
Vágólapra másolva!

Az azeri védelmi minisztérium felső vezetésének jelenlétében hétfőn rendeztek gyászszertartást a karabahi örmény védelmi erők által lelőtt Mi-24-es katonai helikopter négyfős legénységének. Tabriz Musazade és Urfan Valizade őrnagyokat, Bakir Ismayilov főhadnagyot és Murad Mirzayev alezredest a bakui katonai hősök parkjában helyezik végső nyugalomra.

Így temették a pilótákat Forrás: Anadolu Agency/Resul Rehimov

A helikoptert még április elején lőtték le, amikor a de facto államként Azerbajdzsán területén működő Hegyi-Karabahot és az azeri hadsereget elválasztó kontaktzónában kipattant a két fél közti 1988–1994-es véres háborút lezáró tűzszünet óta legsúlyosabb konfliktus. Mindkét oldal bevallottan több tucat katonát vesztett,

a nagyhatalmak vezető politikusai a Karabahot támogató jereváni vezetést és a bakui kormányt is nyugalomra intették.

Legutóbb Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök járt a két fővárosban, igaz, Bakuban az is kiderült, hogy Moszkva a vérontás ellenére sem állítja le az Azerbajdzsánnak szánt fegyverszállítást.

Évek óta nem láttuk

A négyfős Mi-24-legénység állami temetésén azonban rég nem látott figura került elő: Ramil Safarov, aki Budapesten 2004-ben baltával, álmában gyilkolta meg örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt egy NATO-katonai kurzuson.

Ramil Safarov jobbról a harmadik Forrás: Vesti.az

A 2007-ben Magyarországon életfogytiglanra ítélt Safarovot 2012 őszén szállították át hazájába, ahol – az azeri garancia ellenére – nem börtönőrök, hanem Ilham Aliyev államfő fogadta, elnöki kegyelemmel. A hadnagyként rács mögé került katonát őrnaggyá léptette elő, és a büntetés nyolc éve alatt elmaradt zsoldját is egyben megkapta.

A botrány után azonban eltűnt a nyilvánosság elől, egészen mostanáig.

Az azeri hírforrások nem említik külön a nevét, de a Vesti nevű, orosz nyelvű híroldalnak a temetésről szóló tudósításában több képen is feltűnik – az állami Azertac hírügynökség nem volt ennyire óvatlan.

Őrnagyi egyenruhában a temetésen Forrás: Vesti.az

A 2012-es Safarov-ügyre válaszul Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Budapesttel, ezt azóta sem sikerült helyrehozni.