Már százezer magyar él Nagy-Britanniában

United Kingdom : Demonstrators call on David Cameron to accept more refugees Newzulu Citizenside See LI UK london united kingdom REFUGEE refugees migrants migrant migration asylum seeker welcome refugees welcome march demo DEMONSTRATION gather westminster
UNITED KINGDOM, London: Demonstrators march through Westminster on September 12, 2015 in London, England. The demonstrators are calling on David Cameron to accept more refugees already in Europe. Earlier in the week he announced the UK would take up to 20,000 Syrians, directly from refugee camps on the borders of Syria, over the next four years. - CITIZENSIDE/SEE LI
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió keleti bővítése óta megduplázódott a Nagy-Britanniában élő magyarok száma.
Vágólapra másolva!

Kelet-Európa mellett az euróövezet déli perifériájának országaiból érkezik a legtöbb munkavállaló Nagy-Britanniába, elsősorban a sokkal jobb brit munkapiaci feltételek miatt – áll a Migration Observatory szerdán ismertetett tanulmányában.

Demonstrálók a menekültek befogadása mellett Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/See Li

Az Oxfordi Egyetem mellett működő független migrációkutató elemzőműhely kimutatta, hogy az Európai Unió 2004-ben lezajlott keleti bővítése óta több mint a kétszeresére emelkedett, és ma már meghaladja a 3 milliót a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok száma.

A kutatóintézet adatai szerint a hat legnagyobb küldő EU-társállam

Lengyelország, Románia, Spanyolország, Olaszország, Magyarország és Portugália,

vagyis a három kelet-európai EU-tagállam mellett három euróövezeti gazdaság is szerepel a felső hatos mezőnyben.

A Migration Observatory számításai alapján ezekből az országokból 2011-ben 1,04 millióan, 2015-ben azonban már 1,59 millióan éltek Nagy-Britanniában. Arányuk tavaly a tartósan Nagy-Britanniában élő teljes külföldi EU-lakosságon belül 49 százalék volt, ám a 2011 óta végbement növekedés 79 százalékát az e hat országból érkezők adták.

Megduplázódott a Nagy-Britanniában élő keleti bevándorlók száma Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az intézet kimutatása szerint az életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodó lengyelek száma négy év alatt 615 ezerről 818 ezerre, a románoké 87 ezerről 227 ezerre, a spanyoloké 63 ezerről 137 ezerre, az olaszoké 126 ezerről 176 ezerre,

a magyaroké 50 ezerről 96 ezerre,

a portugáloké 96 ezerről 140 ezerre emelkedett.

A Migration Observatory elemzői szerint a brit kormány álláspontjával ellentétben nem elsősorban a brit szociális ellátórendszer juttatásai, hanem a munkavállalási lehetőségekben és a bérszínvonalban mutatkozó különbségek jelentik a legnagyobb vonzerőt még a déli euróövezeti országokból érkezők számára is.

Spanyolországban például továbbra is jelentősen meghaladja a 20 százalékot, de Portugáliában és Olaszországban is jóval 10 százalék feletti a munkanélküliek aránya, Nagy-Britanniában ugyanakkor nem sokkal haladja meg az 5 százalékot.

Menekültellenes tüntetés Londonban Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/David Whinham

Az intézet a bérkülönbségekből eredő vonzerőt Lengyelország és Románia esetében vizsgálta. Kimutatta, hogy az adózásbeli eltérésekkel és a megélhetési költségek különbségeivel kiigazított számítási modell alapján az elkölthető jövedelmi hányad háztartásonkénti mediánértéke Nagy-Britanniában 1,8-szer magasabb, mint Lengyelországban, és 4,2-szerese a romániai szintnek.

Nem tenne jót a gazdaságnak a kiválás

Az Oxfordi Egyetem egy másik, gazdasági jellegű kutatóintézete, az Oxford Economics minapi tanulmányában azt is megvizsgálta, hogy milyen hatást gyakorolna a brit gazdaságra, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a brit választók többsége arra voksolna, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, és ezután a brit kormány jelentősen korlátozná a bevándorlást az uniós országokból.

Lengyel bevándorlók egy londoni építkezésen Forrás: AFP/Ki Price

A kutatóműhely londoni elemzőrészlegének becslése szerint a külföldi EU-országokból betelepült munkavállalók beáramlása a 2005 és 2015 közötti évtizedben évente átlagosan 0,5 százalékpontot adott hozzá a brit gazdaság potenciális növekedési rátájához, elsősorban azzal, hogy a jórészt fiatal külföldi EU-munkavállalók érkezése ellentételezte a brit társadalom idősödésének negatív munkapiaci hatásait.

Az Oxford Economics londoni elemzői modellszámítások alapján arra jutottak, hogy ha a brit kormány az elmúlt tíz év 104 ezer fős éves átlagos nettó beáramlásához képest évente például 60 ezerrel kevesebb munkavállalót engedne be az Európai Unióból, az önmagában – a brit kilépés egyéb hatásaival nem is számolva – 2030-ra

1,1 százalékkal csökkentené a brit hazai össztermék (GDP)

nominális értékét ahhoz a szinthez képest, amelyet a brit gazdaság abban az évben EU-tagként és a szabad munkaerő-beáramlást fenntartva elérhetne.