Trócsányi: alkotmánymódosításban is barátságban a lengyelekkel

Trócsányi László
Trócsányi László igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a kötelező kvóta elleni kereset benyújtásáról
Vágólapra másolva!
 Az Európai Uniónak nem kellene beavatkoznia a tagállamok belügyeibe, olyan jogosultságokkal kell rendelkeznie, amelyek a hatáskörén belül esnek - mondta Krakkóban Trócsányi László igazságügyi miniszter. Szerinte Magyarország példája azt mutatta, hogy olyan területeket akart ellenőrzése alá vonni az EU, amelyek nem tartoznak hatáskörébe.
Vágólapra másolva!

Trócsányi, aki korábban az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak póttagja volt, a Rzeczpospolita című lengyel lapnak azt mondta, nem ért egyet a testület több korábbi, a magyar alkotmánymódosításokra vonatkozó véleményével.

E módosítások részleges korrekcióját Magyarországon végül szakértői egyeztetések után, belpolitikai vita eredményeként valósították meg, mivel "a belső rendszerünket, a bírósági rendszert, a bevándorlási politikát, valamint a médiát érintő kérdéseket magunknak kell megoldanunk".

A miniszter szerint ezen belpolitikai ügyek rendezéséhez nincs szükség semmiféle külső intézményre, már csak azért sem, mert a tapasztalatok szerint mindig akadnak politikusok, akik a hazai konfliktusokat nemzetközi színtérre viszik.

Magyarország tapasztalata azt mutatja: ebből semmi jó nem származik.

Az Európai Unió történetében először Lengyelországgal szemben alkalmazott, az év elején elindított jogállamisági mechanizmusra vonatkozó kérdésre válaszolva a magyar miniszter azt mondta: az uniónak olyan jogokkal kell rendelkeznie, amelyek a hatáskörébe tartoznak. Mindazonáltal

Magyarország esete is megmutatta: Brüsszel ezen túlmenően is ellenőrzést akar gyakorolni bizonyos területek felett

- tette hozzá

Trócsányi László a párizsi merénylet után hozott francia döntéssel hasonlította össze a lengyelek elleni uniós eljárást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Trócsányi szerint tekintettel kell lenni az uniós országok nemzeti sajátosságaira, amint ez Franciaország esetében is történt

a novemberi párizsi merényletek után Brüsszelben senki sem indít eljárást Párizs ellen, amiért az rendkívüli állapotot vezetett be

- mutatott rá a magyar miniszter, figyelmeztetve a régi és az új tagállamok megkülönböztetésének veszélyére az uniós szervek részéről.

A miniszter kizártnak tartja, hogy a jogállamisági mechanizmus következményeként az Európai Tanács megvonná Lengyelországtól a szavazati jogot. "Amennyiben ilyesmi előfordulna, tartok tőle, hogy ez nagyon rossz hatással lenne az egész Európai Unió jövőjére" - állapította meg Trócsányi László.

Együtt a perben

A lengyel alkotmánybíróság helyzetére vonatkozó, szerdán esedékes európai parlamenti szavazást illetően a magyar miniszter kijelentette: "a lengyelek mindig bízhatnak a magyarokban". Egyúttal elmondta, Magyarország nagy örömmel fogadta, hogy Lengyelország az ő oldalán kapcsolódik be abba a perbe, amelyet a magyar kormány az Európai Bíróságnál indított a kötelező menekültelosztási kvóta ügyében.

Magyarországnak alapvető kétségei vannak arról, "meg lehet-e fosztani bármilyen államot attól a jogától, hogy eldöntse, ki lépheti át határait. "Hiszen az ilyen döntés az állami szuverenitás gyakorlásának része" - fűzte hozzá.

Úgy értékelte: az európai migrációs válság kezelésekor figyelembe kell venni a tagállamok sajátosságait, természetes adottságait és a múltjukat is. A miniszter egyben hangsúlyozta: Magyarország részt akar venni a válság megoldásában, elő is terjesztett különféle megoldásokat, segítséget nyújt a közel-keleti válság által érintett országoknak, és ezzel együtt részt vállal a külső európai határok hatékony védelmében is.