Megregulázták a szaúdi vallási rendőrséget

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa
Vágólapra másolva!
Visszavágtak a szaúdi vallási rendőrség intézkedési jogaiból. Az iszlám vallási előírásainak a betartásáért felelő Mutawaa emberei ezentúl nem üldözhetnek, nem tartóztathatnak le senkit, miután többször is visszaéltek a hatáskörükkel.
Vágólapra másolva!

Megfosztották intézkedési jogaitól is a szaúdi vallási rendőrséget – írja a Russia Today.

Kedvességre kényszerülve

A Mutawaa emberei a jövőben nem üldözhetnek, és nem tartóztathatnak le senkit.

Kizárólag udvariasan figyelmeztethetik a szaúdiakat az iszlám vallás előírásainak a betartására.

A vallási rendőrök ezentúl kötelesek igazolni magukat. Kérésre meg kell adniuk a nevüket, a beosztásukat, a részleget, ahol dolgoznak, de még az időbeosztásukat is.

Szigorú kontroll alatt

Szaúd-Arábiában az embereknek szigorú vallási előírásokat kell követniük. A nők és a férfiak például nem mutatkozhatnak együtt nyilvánosan, ha nem hozzátartozók. A nőknek tetőtől talpig el kell fedniük a testüket.

A boltok sem tarthatnak nyitva imaidőben.

Ezeknek az előírásoknak a betartását kényszeríthette ki a Mutawaa, és le is tartóztathatott embereket. A hivatal körül azonban több botrány is kirobbant az utóbbi időben, hogy visszaél a jogkörével.

Idén februárban egy szaúdi nőt molesztáltak. Egy másik túlkapásban pedig két ártatlan ember vesztette életét, amikor egy vallási jogsértőt üldöztek, és tömegkarambolt okoztak a hivatal emberei.