Offshore-botrány: 1400 milliárd dollárt menekítettek ki amerikai cégek

apple spring
Tim Cook speaks during a media event at Apple headquarters in Cupertino, California on March 21, 2016. / AFP / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Az ötven legnagyobb amerikai vállalat - köztük például a Walmart, az Apple, vagy a General Electric - 2008 és 2014 között mintegy 1400 milliárd dollárt helyzett ki adóparadicsomokba, hogy így csökkentse adófizetési kötelezettségeit - közölte az Oxfam America segélyszervezet.
Vágólapra másolva!

A segélyszervezet jelentést állított össze az ötven legnagyobb amerikai vállalat adóelkerülési gyakorlatáról, azokról az "agresszívnak" minősített titkos módszerekről, amelyek révén a cégek elkerülik a társasági adó megfizetését. Az Oxfam America jelentése emlékeztet rá: a kérdéses időszakban ezek a nagyvállalatok az amerikai "adófizetők támogatásának legfőbb haszonélvezői voltak", mert hitelgaranciák vagy közvetlen szövetségi segítség révén mintegy 11 ezer milliárd dollárhoz jutottak.

Az Apple 181 milliárd dollárt helyezett el adóparadicsomban. A fotó illusztráció Forrás: AFP/Josh Edelson

Az Oxfam America részletes összeállítása szerint az 1400 milliárd dollárt 1600 leányvállalat "homályos és titkos" hálózatán keresztül vitték ki az adóparadicsomokba. "Ezeket az óriási summákat a szegénység leküzdésére és az Egyesült Államok infrastruktúrájának megújítására kellene felhasználni, és nem pedig olyan off-shore központokban pihentetni, mint Panama, a Bahamák vagy a Kajmán-szigetek" - fogalmazott közleményében Raymond Offenheiser, az Oxfam America elnöke.

A segélyszervezet jelentéséből kitűnik, hogy az adóelkerülésben a legnagyobb amerikai cégek járnak élen: a tárgyalt időszakban az Apple például 181 milliárd dollárt helyezett el adóparadicsomban, a General Electric 119 milliárd után nem adózott az Egyesült Államokban, a Microsoft 108 milliárdot "mentett ki" így, a Pfizer gyógyszeripari óriás pedig 74 milliárd dollárt vitt adóparadicsomba.

E nagy cégek közül többeket már ért kritika korábban is, mert

olyan mechanizmust építettek ki, amely lehetővé teszi, hogy profitjuk egy részét külföldre vigyék,

s így kerüljék el a társasági adó megfizetését az Egyesült Államokban, ahol 35 százalékos ennek az adónemnek a mértéke. Ezek a cégek egyébként e módszereknek köszönhetően végül átlagosan 26,5 százalékos adót fizettek.

Az Oxfam egyébként honlapján arra buzdítja az amerikaiakat: írják alá azt a petíciót, amely felszólítja a washingtoni kongresszust, hogy fogadjon el törvényt az adóelkerülést lehetővé tevő jogi kiskapuk bezárására.